Hepatitis B screening van Vietnamezen in noordelijk Noord-Holland, ‘Vietnam tussen de tulpen’ (2011) Bijgewerkt op 15.03.20

In 2011 is het project Hepatitis B screening van Vietnamezen in noordelijk Noord-Holland uitgevoerd. Hepatitis B komt in Vietnam vaak voor. De prevalentiecijfers voor Vietnam zijn gelijk aan die voor heel Zuidoost-Azië: tot 10% van de bevolking is HBs-Ag positief.

In de gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard, Hoorn en Purmerend wonen veel mensen afkomstig uit Vietnam (in totaal ongeveer 2400). Veel van deze mensen zijn in de loop van de jaren als bootvluchtelingen naar Nederland gekomen. Door deze gemeenschappelijke achtergrond is de Vietnamese gemeenschap goed georganiseerd: in elk van de 4 steden is er een vereniging van Vietnamezen.

De GGD Hollands Noorden en de GGD Zaanstreek-Waterland hebben in 2011 een project uitgevoerd om deze mensen in de gelegenheid te stellen zich te laten onderzoeken op hepatitis-B. Het doel van het project is chronisch-geïnfecteerden te identificeren en degenen van hen met hoog risico te verwijzen naar de MDL-artsen in de regio. Het project is in nauwe samenwerking met de 4 verenigingen uitgevoerd.

Resultaten: 670 mensen (42.4%) van de 1600 hebben zich laten testen. 53 mensen waren HBsAg positief (7,8% HBsAG positief). In totaal zijn ten minste 14 deelnemers verwezen naar de tweede lijn voor nader onderzoek. [1]


Referenties

  1. Menger H, Neve G.’Vietnam tussen de tulpen’. Screening op hepatitis B van Vietnamese inwoners van Noord-Holland. Infectieziekten Bulletin 2013 (24) februari 2013.

Aandoening

Type informatie

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder