Hepatitis B serologie Bijgewerkt op 22.04.21

Hepatitis B serologie is een belangrijke parameter bij het vaststellen van een infectie met het hepatitis B-virus en de fase waarin de infectie zich bevindt. Door middel van bloedtesten kan onderzocht worden of iemand een acute, een chronische actieve of een chronische inactieve hepatitis B infectie heeft. Het bloed wordt getest op ­de aanwezigheid van deeltjes van het virus, die in de verschillende stadia van de ziekte in het bloed aantoonbaar zijn, en er wordt op de verschillende antistoffen, die het afweersysteem tegen het virus vormt, getest.

 

Bloedtesten

De belangrijkste bloedtesten zijn HBsAg, HBeAg, anti-HBc, anti-HBs, anti-HBe, HBV-DNA:

HBsAg
Een test op “hepatitis B surface antigeen”. Het is een deel van het oppervlak van het virus. Als dit aanwezig is (HBsAg positief), betekent dit dat iemand besmet is met het hepatitis B-virus. Het virus kan dan ook op anderen worden overgedragen.

HBeAg
Een test op “hepatitis B e anti­geen”: een deel van de kern (core) van het virus. Dit is aanwezig bij een acute hepatitis B en in de meeste ge­vallen van een chronische actieve hepatitis.

anti-HBc
Een test op antistoffen tegen het “hepatitis core antigeen”. Ieder­een die ooit in contact is ge­weest met het hepatitis B-virus heeft deze antistoffen in het bloed, ook als hij/zij allang genezen is.

anti-HBs
Een test op de antistoffen tegen “hepatitis B surface antigeen” (HBsAg). Het aanwezig zijn van “anti-HBs”  samen met het “anti-HBc” in combinatie met het afwezig zijn van het “HBsAg” duidt op een genezen hepatitis B infectie. Na een vaccinatie is alleen het “anti-HBs” aantoonbaar.

anti-HBe
Een test op de antistoffen tegen het “hepatitis B e antigeen”. Het “anti-HBe” is ­aanwezig bij een inactieve chronische infectie, maar kan ook aanwezig zijn bij een actieve mutantvirus infectie.

HBV-DNA
Een test op het erfelijke mate­riaal van het hepatitis B virus (DNA). Het erfelijke materiaal is aantoonbaar in het bloed als het virus zich vermenigvuldigt. Er is sprake is van een actieve (chronische) infectie.

Kwantitatieve HBsAg
Het kwantitatief meten van de HBsAg waarde in serum heeft een toegevoegde waarde bij het monitoren tijdens PEG-interferon therapie en kan behulpzaam zijn bij het identificeren van de activiteit van de infectie bij een chronische hepatitis B.

 

hepatitis B-virus
hepatitis B serologie : virus
hepatitis B serologie
hepatitis B serologie

De serologiekaart is te downloaden onder Documenten.


Aandoening

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder