Hepatitis B vaccinatie en zwangerschap of borstvoeding Bijgewerkt op 19.05.21

Hepatitis B vaccinatie en zwangerschap of borstvoeding. Zijn er risico’s als hepatitis B vaccinatie gegeven wordt tijdens de zwangerschap of als er borstvoeding wordt gegeven? Zoals voor alle geïnactiveerde virusvaccins geldt, zijn er naar verwachting bij toediening van het hepatitis B vaccin geen schadelijke gevolgen voor de foetus te verwachten. Tijdens zwangerschap alleen toepassen indien het strikt noodzakelijk is. Het risico op overdracht van het hepatitis B-virus van moeder op kind tijdens de bevalling, de zogenaamde verticale transmissie, ligt rond de 30%. Het besmettingsrisico is hoger als de aanstaande moeder HBeAg-positief is en als de moeder een hoge virale load heeft.

 

Hepatitis B

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus (HBV). Het virus wordt overgedragen via bloed op bloed contact en via seksueel contact en kan zeven dagen buiten het lichaam overleven. In de meeste gevallen treden klachten pas vele jaren na de besmetting op, als de lever ernstig is beschadigd door cirrose of leverkanker. Als het virus langer dan zes maanden aanwezig is, spreekt men van chronische hepatitis. Iemand is besmettelijk zolang hij/zij drager is van het virus.

 

Hepatitis B vaccinatie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in 1992 alle landen opgeroepen om hepatitis B vaccinatie op te nemen in hun nationale vaccinatieprogramma’s. In 2014 is hepatitis B vaccinatie in 184 landen opgenomen in vaccinatieprogramma’s voor kinderen. In Nederland is hepatitis B vaccinatie in 2011 in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen.

Hepatitis B vaccinatie en zwangerschap of borstvoeding


Referenties

Farmacotherapeutisch Kompas Engerix

Farmacotherapeutisch Kompas Fendrix.

Farmacotherapeutisch Kompas HBVAXPRO.

Aandoening

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder