Hepatitis B vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma Bijgewerkt op 30.04.21

Hepatitis B vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma: vanaf 01-08-2011 krijgen kinderen de hepatitis B-vaccinatie als DKTP-Hib-hepB vaccin. De DKTP-Hib-HepB vaccinatie wordt gegeven op de leeftijd van 3, 4 en 11 maanden.

Baby’s van moeders die geïnfecteerd zijn met het hepatitis B-virus krijgen binnen 2 uur na de geboorte hepatitis B-immunoglobuline (HBIg) toegediend en binnen 48 uur na de geboorte een extra vaccinatie tegen hepatitis B. De kans dat het kind van een hepatitis B-draagster besmet wordt, is erg groot doordat het vlak voor, tijdens of na de geboorte blootgesteld wordt aan het hepatitis B-virus. De bescherming door de immunoglobulinen die het kind vlak na de geboorte krijgt is maar van beperkte duur. Daarom is het van belang dat het kind binnen 48 uur na de geboorte hepatitis B-vaccin krijgt toegediend (HepB-0). Het HepBvaccin wordt bij voorkeur gelijktijdig met het HBIg toegediend (maar wel in het andere been).

Vóór 1 augustus 2011 kwamen binnen het Rijksvaccinatieprogramma vier groepen kinderen in aanmerking voor de hepatitis B vaccinatie:

  • Kinderen waarvan tenminste één van de ouders afkomstig is uit een land waar hepatitis B middel- of hoog-endemisch is (prevalentie van dragerschap ≥2%),
  • Kinderen van HBsAg-positieve moeders (draagsters van het virus),
  • Kinderen met het syndroom van Down, geboren op of na 1 januari 2008,
  • Asielzoekerskinderen van 0-19 jaar.

De minister van VWS heeft in oktober 2010 besloten dat zuigelingen geboren na 01-08-2011 in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zullen worden tegen hepatitis B.
Zie voor informatie het Rijksvaccinatieprogramma.

hepatitis B vaccinatie


Aandoening

Onderwerp

Type informatie

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder