Hepatitis B vaccinatie voor reizigers Bijgewerkt op 12.05.21

Hepatitis B vaccinatie voor reizigers kan belangrijk zijn voor hen die voor een langere tijd naar een risicoland reizen. Zij kunnen risico lopen om met het hepatitis B-virus besmet te raken. Hepatitis B infectie wordt via bloed-bloed contact en seksueel contact overgedragen.

 

Preventie hepatitis B

Hepatitis B kan voorkomen worden door:
– vaccinatie,
– veilig te vrijen met condoom,
– vermijden van bloed-bloed contact,
– veilig plaatsen van een tatoeage of piercing.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering staat informatie over landen waar hepatitis B vaccinatie voor reizigers wordt aanbevolen. [1]

 

Hepatitis A B vaccinatie

De hepatitis A vaccinatie wordt voorafgaand aan een reis ook vaak aanbevolen. Er bestaat een combinatievaccin dat tegen het hepatitis A en het hepatitis B virus beschermd. Deze combinatie wordt vaak aanbevolen omdat de combinatie goedkoper is dan beide vaccins apart en goede bescherming biedt tegen zowel hepatitis A als hepatitis B.

Op de website Gezondopreis  staat een vergoedingen overzicht van de zorgverzekeraars.

Hepatitis B

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. De incubatietijd, dit is de tijd tussen besmetting en het optreden van klachten, is 1-6 maanden. In de meeste gevallen treden klachten pas vele jaren na de besmetting op, als de lever ernstig is aangedaan door fibrose, cirrose of leverkanker. Als het virus langer dan zes maanden aanwezig is, spreekt men van chronische hepatitis. Iemand is besmettelijk zolang hij/zij drager is van het virus.


Referenties

  1. Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering 

Aandoening

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder