Hepatitis B vaccinatieschema Bijgewerkt op 12.05.21

Het hepatitis B vaccinatieschema is als volgt:

Volwassenen en kinderen ≥ 16 jaar

Volg het drie-doseringen-schema Hepatitis B (0, 1 en 6 mnd.) met een optimale bescherming in maand 7 of eventueel het versnelde schema (0, 1, 2, 12 mnd.) met 20 microgram HBsAgper dosis. Voor nog snellere inductie in uitzonderlijke gevallen (bv. vaccinatie binnen 1 maand vóór vertrek naar een risicogebied) bij volwassenen ouder dan 18 jaar: één dosis van 20 microgram per dosis op dag 0, dag 7 en dag 21 toedienen, gevolgd door een vierde dosis 12 maanden na de eerste dosis.

 

Kinderen van 11–16 jaar

Een 2 doses-schema 20 microgram HBsAg per dosis toepassen (0 en 6 mnd.), mits er
(1) tijdens de vaccinatieperiode weinig kans is op een hepatitis B-infectie en
(2) het volledige vaccinatieschema wordt gevolgd.
Indien niet kan worden voldaan aan beide voorwaarden het drie-doseringen-schema (0, 1 en 6 mnd.) of het versnelde schema (0, 1, 2, 12 mnd.) met 10 microgram per dosis volgen.

 

Het hepatitis B vaccinatieschema na blootstelling aan het hepatitis B-virus

Volwassenen en kinderen ≥ 16 jaar:
Bij bekende of veronderstelde blootstelling aan hepatitis B-virus (bv. prikincident met besmette naald): de eerste dosis vaccin gelijktijdig met hepatitis B-immunoglobuline geven, maar wel op een andere injectieplaats. Het snelle immunisatieschema (0, 1, 2 en 12 mnd.) verdient de voorkeur (20 microgram HBsAg per dosis).

Kinderen < 16 jaar:
Bij bekende of veronderstelde blootstelling aan hepatitis B-virus (bv. prikincident met besmette naald): de eerste dosis vaccin gelijktijdig met hepatitis B-immunoglobuline geven, maar wel op een andere injectieplaats. Het snelle immunisatieschema (0, 1, 2 en 12 mnd.) verdient de voorkeur (10 microgram HBsAg per dosis).

Omdat subcutane toediening kan leiden tot een niet-optimale immuunrespons dient dit beperkt te blijven tot personen die het risico van een bloeding lopen na i.m. injecties (bv. hemofiliepatiënten). Het vaccin nooit i.v. toedienen.

 

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus via bloed op bloed contact of via seksueel contact. In de meeste gevallen treden klachten pas vele jaren na de besmetting op, als in de lever ernstig ernstige fibrose, cirrose of leverkanker is ontstaan. Het risico op chronische hepatitis B is afhankelijk van de leeftijd tijdens de besmetting. Bij besmetting tijdens/na de geboorte is het risico op chronische infectie 90%. Als de besmetting op volwassen leeftijd heeft plaatsgevonden is het risico 5%. Volwassenen met chronische hepatitis B hebben 20-30% kans op levercirrose, leverfalen en/of leverkanker.

Hepatitis B vaccinatieschema


Referenties

Farmacotherapeutisch Kompas Engerix

Farmacotherapeutisch Kompas Fendrix.

Farmacotherapeutisch Kompas HBVAXPRO.

Aandoening

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder