Hepatitis B Bijgewerkt op 04.06.20

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. De incubatietijd bedraagt 1-6 maanden. Als het virus langer dan zes maanden aanwezig is, spreekt men van chronische hepatitis. Chronische hepatitis B kan leiden tot levercirrose, leverfalen en leverkanker. Het risico op chronische hepatitis is afhankelijk van de leeftijd tijdens de besmetting. Bij besmetting tijdens/na de geboorte is het risico op chronische infectie 90%. Als de besmetting op volwassen leeftijd heeft plaatsgevonden is het risico 5%. [1]

Hepatitis B infectie in relatie tot leeftijd

Behandeling hangt af van de viral-load en de mate van leverschade. Door tijdige opsporing kunnen ernstige gevolgen van de hepatitis B-infectie voorkomen worden.

Hepatitis B prevalentie
De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat in 2015 wereldwijd ongeveer 257 miljoen mensen chronisch geïnfecteerd zijn met het hepatitis B-virus. [2]  Dit betekent dat zij drager zijn van het hepatitis B-virus. De aanwezigheid van het hepatitis B-virus wordt aangetoond in het bloed door middel van de HBsAg test. Geschat wordt dat 3,6% van de wereld bevolking positief is voor hepatitis B surface antigen (HBsAg). [3]   In 2016 zijn wereldwijd ongeveer 887.000 personen overleden aan de gevolgen van hepatitis B, zoals cirrose en leverkanker. [2,4]

In Nederland dragen circa 30.000-60.000 mensen (0,2-0,4% van de bevolking) het hepatitis B-virus bij zich.[5]  In een aantal bevolkingsgroepen komt hepatitis B vaker voor, dit betreft migranten die geboren zijn in een land waar hepatitis B veel voorkomt, (ex-) injecterende druggebruikers, mannen die seks hebben met mannen en mensen met wisselende seksuele contacten.

Hepatitis B prevalentie

Hepatitis B opsporing
In de Kennisbank staan projecten waarbij mensen in Nederland met hepatitis B opgespoord zijn. In 2016 heeft de Gezondheidsraad het advies ‘Screening van risicogroepen op hepatitis B en C’ aangeboden aan de minister van VWS. De Gezondheidsraad raadt een aanpak langs meerdere sporen aan: case finding via de huisarts en via andere medisch verantwoordelijke zorgverleners en daarnaast – alleen voor hepatitis B – het opzetten van lokale of regionale screeningsprogramma’s in die gebieden waar relatief veel migranten wonen uit landen waar het hepatitis B-virus vaker voorkomt dan in Nederland. [6]

Als iemand drager is van het hepatitis B-virus, is bij bloedonderzoek HBsAg positief. Als anti-HBc positief is wil dit zeggen dat er sprake is van een (doorgemaakte) infectie. Het zegt niets over genezing. Informatie over de markers staat in het artikel Hepatitis B serologie.

Het advies ‘Screening van risicogroepen op hepatitis B en C’ staat onder Documenten.

Bekijk hier de video over hepatitis B. De video is te volgen in 8 verschillende talen.

Preventie
Hepatitis B is te voorkomen door vaccinatie. Informatie over vaccinatie is op deze site te vinden via deze link.

Op www.hepatitisinfo-learning.nl staan de geaccrediteerde e-learning modules 'Hepatitis B voor verpleegkundigen' , 'Hepatitis B en C voor huisartsen' en 'Hepatitis A, B en C voor doktersassistenten'


Referenties

  1. WHO guidelines  for the prevention, care and treatment of persons living with chronic hepatitis B infectie.
  2. WHO factsheet hepatitis B.
  3. Schweitzer A, Horn J, Mikolajczyk RT, Krause G, Ott JJ. Estimations of worldwide prevalence of chronic hepatitis B virus infection: a systematic review of data published between 1965 and 2013. Lancet 2015; 386:1546–55.
  4. McGlynn KA, Petrick JL, London WT. Global epidemiology of hepatocellular carcinoma: an emphasis on demographic and regional variability. Clin Liver Dis2015; 19:223–38.
  5. Hahne SJ, De Melker HE, Kretzschmar M, Mollema L, Van Der Klis FR, Van Der Sande MA e.a. Prevalence of hepatitis B virus infection in The Netherlands in 1996 and 2007. Epidemiol Infect 2012; 140(8): 1469-1480.
  6. Gezondheidsraad. Screening van risicogroepen op hepatitis B en C. Den Haag:Gezondheidsraad, 2016; publicatienr. 2016/16.

Aandoening

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder