Hepatitis behandelcentrum Bijgewerkt op 20.05.21

Verwijzing naar een hepatitis behandelcentrum wordt geadviseerd voor patiënten met hepatitis B of hepatitis C.  Hepatitis behandelcentra zijn ingesteld door de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL) en de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) om de kwaliteit van zorg voor patiënten met virale hepatitis te bewaken. Aan een hepatitis behandelcentrum zijn MDL-artsen en/of internist-infectiologen verbonden die veel ervaring hebben met de behandeling van deze groep patiënten.

Zie de site van de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen waar de ziekenhuizen genoemd worden die in Nederland aangewezen zijn als hepatitis behandelcentra nadat ze voldaan hebben aan een aantal criteria.

Hepatitis behandelcentrum

 

Behandeling hepatitis B

De behandeling van hepatitis B hangt af van de viral-load en de mate van leverschade. Behandeling vindt plaats met behulp van geneesmiddelen die het afweersysteem versterken (PEG-interferon alfa-2a, maximale duur 48 weken) of medicijnen die het virus langdurig onderdrukken, zoals entecavir of  tenofovir. Meer informatie staat in het artikel Behandeling hepatitis B

Hepatitis Behandelcentrum
hepatitis B serologie

Behandeling hepatitis C

De behandeling van hepatitis C is met de komst van nieuwe DAA’s (Direct Acting Antivirals) aanzienlijk verbeterd. De duur van de behandeling is aanzienlijk verkort, de toevoeging van interferon is meestal niet meer nodig en er zijn weinig bijwerkingen. Lees verder het artikel Behandeling hepatitis C.

 


Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder