Hepatitis C Elimination in the Netherlands (CELINE) Bijgewerkt op 11.05.21

Hepatitis C Elimination in the Netherlands (CELINE) richt zich op de heropsporing van patiënten met chronische hepatitis C die uit zorg zijn verdwenen. Deze patiënten worden opnieuw in zorg gebracht en behandeld indien ze hiervoor in aanmerking komen. CELINE is een nationaal project met als doel om alle hepatitiscentra van Nederland te includeren. De studie is begonnen in 2018 en zal naar verwachting in 2021 worden afgerond.

Informatie over de voortgang van het project Hepatitis C Elimination in the Netherlands (CELINE) is te vinden op HepNed

In 2016 heeft de Gezondheidsraad de minister van VWS geadviseerd om screening op hepatitis B en hepatitis C uit te voeren in 5 risicogroepen. Deze risicogroepen zijn eerste generatie migranten uit landen waar de prevalentie van chronische virale hepatitis B of C >2% is, alsmede asielzoekers uit deze landen. Bij deze laatste groep geldt als voorwaarde dat, net als bij de andere risicogroepen, het aanbod van zorg en behandeling na het vaststellen van de infectie mogelijk is. Andere risicogroepen waarin screening moet worden aangeboden zijn personen die (ooit) injecterende drugs hebben gebruikt, mannen die seks hebben met mannen en sommige groepen medewerkers in de gezondheidszorg.

Het primaire doel van screening is om dragers van hepatitis B of hepatitis C op te sporen voordat zich bij hen gezondheidsklachten hebben ontwikkeld

 

Hepatitis C elimination in the Netherlands

Nieuwsberichten over hepatitis C die gepubliceerd zijn op deze website, zijn te vinden via deze link.


Aandoening

Type informatie

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder