Hepatitis C en druggebruik Bijgewerkt op 12.05.21

Hepatitis C en druggebruik. Hepatitis C komt vaak voor bij (ex) injecterende druggebruikers die spuiten en/of naalden hebben gedeeld. In principe is het risico bij druggebruik uitsluitend gerelateerd aan bloed-bloedcontact, dus drugs die in de ader gespoten worden. Bij gemeenschappelijk gebruik van snuifattributen is er een gering risico op besmetting via wondjes in de neus.

Stichting Mainline zet zich al 30 jaar in om de gezondheid en kwaliteit van leven van druggebruikers te verbeteren in binnen- en buitenland. Al ruim 30 jaar gaan medewerkers het land in om met gebruikers te praten over drugs en gezondheid, over het leven in de opvang, op straat en sekswerk.

 

Hepatitis C

Wereldwijd zijn ca 71 miljoen mensen besmet met het hepatitis C virus. Jaarlijks overlijden wereldwijd naar schatting 399.000 mensen aan de gevolgen van chronische HCV infectie.  Hepatitis C is een belangrijke oorzaak van levercirrose, leverkanker (hepatocellulair carcinoom) en leverfalen.

Hepatitis C en druggebruik
levercirrose

 

Bij circa 78% van de mensen met primair leverkanker is de kanker een complicatie van een HBV- of HCV infectie. Als cirrose is ontstaan, is er jaarlijks 2-4% kans op leverkanker en jaarlijks 3-6% kans op gedecompenseerde cirrose. Bij gedecompenseerde cirrose is de kans om binnen een jaar te overlijden 15-20%. HCV veroorzaakt ook extra-hepatische manifestaties.

Doorbraak project hepatitis C in de verslavingszorg

Risico gelopen? Laat u testen!


Aandoening

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder