Hepatitis C overdracht van moeder op kind Bijgewerkt op 12.05.21

Het risico op hepatitis C overdracht van moeder op kind tijdens de zwangerschap ligt tussen 4,7% en 6,7%. De zwangere wordt in Nederland bij de zwangerschapsscreening op 12 weken niet gescreend op hepatitis C omdat de kans op hepatitis C (HCV) dragerschap klein is in de algemene Nederlandse bevolking en bovendien de kans op transmissie van HCV klein is. Co-infectie met HIV kan de besmetting van hepatitis C van moeder op kind vergroten. Van de kinderen die toch hepatitis C rond de geboorte oplopen, is 75% binnen 1 tot 2 jaar spontaan genezen.

De bevalling kan langs de natuurlijke weg plaatsvinden. Het geven van borstvoeding is geen probleem zolang er geen bloedende wondjes zijn.

Hepatitis C overdracht van moeder op kind

Behandeling tijdens zwangerschap

Behandeling tijdens zwangerschap wordt niet aanbevolen. In uitzonderlijke gevallen kan behandeling overwogen worden na overleg met een hepatoloog en gynaecoloog. Zie het HCV richtsnoer. De behandeling met DAAs is echter (nog) niet goedgekeurd voor  behandeling van hepatitis C tijdens de zwangerschap gezien het ontbreken van data betreffende de veiligheid voor de baby van de geneesmiddelen.

 

Hepatitis C

Wereldwijd zijn ca 71 miljoen mensen besmet met HCV. Jaarlijks overlijden wereldwijd naar schatting 399.000 mensen aan de gevolgen van chronische HCV infectie. HCV infectie is een belangrijke oorzaak van levercirrose, leverkanker (hepatocellulair carcinoom) en leverfalen. Bij circa 78% van de mensen met primair leverkanker wordt de kanker veroorzaakt door een HBV- of HCV infectie. Als cirrose is ontstaan is er jaarlijks 2-4% kans op leverkanker en jaarlijks 3-6% kans op gedecompenseerde cirrose. Bij gedecompenseerde cirrose is de kans om binnen een jaar te overlijden 15-20%. HCV veroorzaakt ook extra-hepatische manifestaties.
Bij mensen afkomstig uit andere delen van de wereld, zoals Azië, Afrika, het Middellandse Zeegebied, Zuid-Amerika en Oost-Europa komt hepatitis C vaker voor. Evenals bij (ex) injecterende druggebruikers, homoseksuele mannen die HIV positief zijn, en hemofiliepatiënten die voor 1992 zijn behandeld.

 


Referenties

Risk factors for perinatal transmission of hepatitis C virus (HCV) and the natural history of HCV infection acquired in infancy.Mast EE, Hwang LY, Seto DS, Nolte FS, Nainan OV, Wurtzel H, Alter MJ.J Infect Dis. 2005  Dec 1;192(11):1880-9. Epub 2005 Oct 28

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder