Hepatitis C overzicht Bijgewerkt op 11.05.23
Hepatitis C overzicht. Hepatitis C is een van de meest voorkomende vormen van chronische leverontsteking. Het hepatitis C-virus (HCV) is in 1989 ontdekt. Als het virus langer dan zes maanden in het lichaam is, spreekt men van chronische hepatitis. Wereldwijd komen 6 belangrijke genotypes voor; in Nederland vooral de genotypes 1, 2, 3 en 4. [5,6]
Wat is het risico zonder opsporing en behandeling
Wereldwijd zijn ca 58 miljoen mensen besmet met HCV. Jaarlijks overlijden wereldwijd naar schatting 290.000 mensen aan de gevolgen van chronische HCV infectie. [2] HCV infectie is een belangrijke oorzaak van levercirrose, leverkanker (hepatocellulair carcinoom) en leverfalen. Bij circa 78% van de mensen met primair leverkanker wordt de kanker veroorzaakt door HBV- of HCV infectie. Als cirrose is ontstaan is er jaarlijks 2-4% kans op leverkanker en jaarlijks 3-6% kans op gedecompenseerde cirrose. Bij gedecompenseerde cirrose is de kans om binnen een jaar te overlijden 15-20%’. [3] HCV veroorzaakt ook extra-hepatische manifestaties.

Ziekteverschijnselen
De incubatietijd is 2 weken tot 6 maanden (gemiddeld 7 weken). Een besmetting verloopt in 80% zonder verschijnselen. Er kunnen soms lichte verschijnselen van koorts, vermoeidheid, verminderde eetlust, misselijkheid, buikpijn, braken en soms geelzucht (gele huid, ogen, donkere urine) optreden. Ongeveer 70-80% van de besmettingen op volwassen leeftijd wordt chronisch, dat betekent dat het virus in het lichaam aanwezig blijft. Het kan wel tientallen jaren duren voordat klachten ontstaan. Klachten worden veroorzaakt door het effect van de chronische ontsteking op de lever als leverfibrose en/of levercirrose (verlittekening in de lever) is ontstaan. Meer informatie kunt u lezen in het artikel Complicaties .

Behandeling
Tegenwoordig is HCV goed te behandelen met DAAs (direct acting antivirals). Er bestaat nog geen vaccin om HCV te voorkomen. Opsporen en testen van mensen die risico hebben gelopen is dus belangrijk zodat behandeling tijdig gestart kan worden. Ernstige gevolgen van deze ziekte kunnen dan voorkomen worden. Lees ook het artikel over de risicogroepen.
Prevalentie in Nederland
In Nederland hebben naar schatting ca. 30.000 mensen chronische HCV infectie, 0,3% van de totale bevolking. [4,6] Jaarlijks overlijden ca. 500 mensen aan de gevolgen van HBV of HCV infectie. Aangezien een deel van de sterfte door chronische virale hepatitis onder primair leverkanker of levercirrose valt, zijn deze cijfers schattingen.
In het rapport “Hepatitis: Meten is Weten”, door Robine Hofman, Irene Veldhuijzen, Solko Schalm, en Jan Hendrik Richardus in het kader van het BIBHEP project, zijn de resultaten van de activiteit Monitoring & Analyse weergegeven:

Bij mensen afkomstig uit andere delen van de wereld, zoals Azië, Afrika, het Middellandse Zeegebied, Zuid-Amerika en Oost-Europa komt HCV vaker voor. Evenals bij (ex) injecterende druggebruikers, homoseksuele mannen die HIV positief zijn, en hemofiliepatiënten die voor 1992 zijn behandeld.
Nieuwsberichten over HCVdie gepubliceerd zijn op deze website, zijn te vinden via deze link.
Op www.hepatitisinfo-learning.nl konden tot 28 april 2023 de volgende geaccrediteerde e-learning modules gevolgd worden: 'Hepatitis C voor verpleegkundigen' , 'Hepatitis B en C voor huisartsen' en 'Hepatitis A, B en C voor doktersassistenten'.
Referenties
- Nationaal hepatitisplan: een strategie voor actie RIVM Rapport 2016-0166
- WHO factsheet hepatitis C.
- Westbrook RH, Dusheiko G. Natural history of hepatitis C. J Hepatol 2014; 61: S58–68.
- Vriend HJ, Op de Coul EL, van de Laar TJ, Urbanus AT, Van Der Klis FR, Boot HJ. Hepatitis C virus seroprevalence in the Netherlands. Eur J Public Health 2012; 22(6):819-821
- WHO Guidelines for the screening, care and treatment of persons with Hepatitis C infection, blz 29E.
- Gower e.a. Global epidemiology and genotype distribution of the hepatitis C virus infection. J Hepatol. 2014 Nov;61(1 Suppl):S45-57. doi: 10.1016/j.jhep.2014.07.027. Epub 2014 Jul 30.
.