Hepatitis C virus Bijgewerkt op 12.05.21

Het hepatitis C virus is in 1989 ontdekt. Het hepatitis C virus is een RNA virus uit de familie van de Flaviviridae. Het genoom bestaat uit enkelstrengs-RNA. Tijdens de replicatie ontstaan er veel mutaties.

 

Hepatitis C virus

Er worden zes verschillende genotypes onderscheiden die hepatitis C veroorzaken, die onderling verschillen in de reactie op therapie.

Genotype 1, 2 en 3 komen vooral voor in West Europa en Noord Amerika, genotype 4 in Egypte, het Midden Oosten en Afrika, genotype 5 in Zuid Afrika, genotype 6 in Zuid Oost Azie. Er is inmiddels ook een genotype 7 ontdekt.

In Nederland komt genotype 1 vooral voor bij mensen die voor 1990 bloedproducten of een bloedtransfusie hebben ontvangen; genotype 3 komt vooral voor bij ( voormalig) intraveneus druggebruikers.

Het virus is relatief instabiel en is moeilijk te kweken.

 

Wereldwijd zijn ca 71 miljoen mensen besmet met het hepatitis C virus. Jaarlijks overlijden wereldwijd naar schatting 399.000 mensen aan de gevolgen van chronische hepatitis C. Hepatitis C is een belangrijke oorzaak van levercirrose, leverkanker (hepatocellulair carcinoom) en leverfalen. Bij circa 78% van de mensen met primair leverkanker wordt de kanker veroorzaakt door hepatitis B- of hepatitis C infectie. Als cirrose is ontstaan is er jaarlijks 2-4% kans op leverkanker en jaarlijks 3-6% kans op gedecompenseerde cirrose. Bij gedecompenseerde cirrose is de kans om binnen een jaar te overlijden 15-20%. Hepatitis C virus veroorzaakt ook extra-hepatische manifestaties.

Nieuwsberichten over hepatitis C die gepubliceerd zijn op deze website, zijn te vinden via deze link.


Aandoening

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder