Hepatitis C voorlichting en counselingcampagne Bijgewerkt op 16.05.21

Het project ‘Hepatitis C voorlichting en counselingcampagne onder (ooit-) injecterende druggebruikers in Amsterdam’ is door de Regenbooggroep, Mainline en MDHG  uitgevoerd in vijf Amsterdamse inloopcentra in 2014/2015. Veel bezoekers hebben risico gelopen op hepatitis C, bijvoorbeeld door het injecteren van drugs. Toch zijn bezoekers slecht op de hoogte van de risico’s en geven veel bezoekers aan niet getest te zijn. De resultaten wijzen erop dat laagdrempelige opvangvoorzieningen een goede vindplaats vormen voor mensen die risico hebben gelopen op hepatitis C.

 

Gerichte actie

Om meer aandacht te geven aan de risico’s van hepatitis C onder (ooit-) injecterende drugsgebruikers hebben de Regenbooggroep, Stichting Mainline en de MDHG eind 2014 een gerichte voorlichting- en counselingactie uitgevoerd in een aantal laagdrempelige opvangvoorzieningen in Amsterdam. In dit project werd aandacht voor hepatitis C onder ooit-gebruikers verhoogd. Een vraagstelling was in welke mate bezoekers van inloopvoorzieningen risico hebben gelopen op hepatitis C en in hoeverre ze zijn getest. Aanleiding voor de actie vormt de sterk verbeterde diagnose- en behandelmogelijkheden voor mensen met hepatitis C.

 

Meer prioriteit geven aan hepatitis C en behandeling

Uit de resultaten blijkt dat niet iedereen die risico heeft gelopen ook daadwerkelijk in beeld is en getest is. De ratio ‘risicogedrag – getest – positief – behandeld – genezen (treatment cascade) is laag: 91% geeft aan een of andere vorm van risico op hepatitis C gelopen te hebben, slechts 22% van hen is naar eigen weten getest. Van de 3% die positief is, is niemand in behandeling.

De discrepantie tussen de hoeveelheid zelfgerapporteerde gelopen risico’s en de mate waarin deze groep getest is op hepatitis C maakt duidelijk dat, gezien de verbeterde behandelmogelijkheden, meer prioriteit nodig is bij alle betrokken partijen. Ook blijken laagdrempelige opvangvoorzieningen een goede vindplaats om risicogroepen voor hepatitis C te bereiken.

De resultaten duiden erop dat laagdrempelige opvangvoorzieningen een goede vindplaats vormen om hepatitis C risicogroepen op te sporen. De betrokken organisaties zullen daarom naar mogelijkheden zoeken om deze bevindingen ook in andere steden te toetsen. In Amsterdam wordt met de GGD en andere relevante organisaties samenwerking gezocht om ook deze groepen de prioriteit te geven die ze verdienen.

Lees hier het eindverslag van het project ‘Hepatitis C voorlichting en counselingcampagne onder (ooit-) injecterende druggebruikers in Amsterdam’.

 

Vervolgprojecten

Het project heeft twee vervolgprojecten:  Hepatitis C- van testen tot behandelen, uitgevoerd in 2017/2018 [1] en ‘Hepatitis C testen en behandelen op locatie – Case-finding onder cliënten van de Maatschappelijke Opvang in Amsterdam 2020’ . Dit project is uitgevoerd door De Regenboog Groep, StichtingMainline, GGD Amsterdam en MDL afdeling van OLVG. De doelstelling van het project is het opsporen en behandelen van hepatitis C (HCV) op locatie en is uitgevoerd onder cliënten van de Maatschappelijke Opvang (MO) in Amsterdam. Lees hier de resultaten.

 

Het primaire doel van screening is om dragers van hepatitis B of hepatitis C op te sporen voordat gezondheidsklachten ontstaan


  1. Logtenberg-van der Grient, H., Warmoeskerken, R., van Woerden, E. et al. Hepatitis C: van testen tot behandelen. TSG Tijdschr Gezondheidswet 97,116–121 (2019). https://doi.org/10.1007/s12508-019-0234-6

Aandoening

Type informatie

Documenten

Eindverslag

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder