Hepatitis C Bijgewerkt op 04.06.20

Hepatitis is een ontsteking van de lever. Het woord is afgeleid van de Griekse woorden ‘hepar’ (lever) en ‘itis’ (ontsteking). Er zijn verschillende soorten hepatitis. Hepatitis C is een van de meest voorkomende vormen van chronische leverontsteking. Het hepatitis C-virus is in 1989 ontdekt.  Als het virus langer dan zes maanden in het lichaam is, spreekt men van chronische hepatitis.

Wereldwijd zijn ca 71 miljoen mensen besmet met het hepatitis C-virus. Jaarlijks overlijden wereldwijd naar schatting 399.000 mensen aan de gevolgen van chronische hepatitis C. [2]  Hepatitis C is een belangrijke oorzaak van levercirrose, leverkanker (hepatocellulair carcinoom) en leverfalen. Bij circa 78% van de mensen met primair leverkanker wordt de kanker veroorzaakt door hepatitis B of hepatitis C. Als cirrose is ontstaan is er jaarlijks 2-4% kans op leverkanker en jaarlijks  3-6% kans op gedecompenseerde cirrose. Bij gedecompenseerde cirrose is de kans om binnen een jaar te overlijden 15-20%’ [3]

Tegenwoordig is hepatitis C goed te behandelen. Er bestaat nog geen vaccin om hepatitis C te voorkomen. Testen van mensen die risico hebben gelopen is dus belangrijk zodat behandeling tijdig gestart kan worden. Ernstige gevolgen van deze ziekte kunnen dan voorkomen worden. Lees ook het artikel over de risicogroepen.

In Nederland hebben naar schatting ca. 30.000 mensen chronische hepatitis C, 0,3% van de totale bevolking. [4,6]  Jaarlijks overlijden ca. 500 mensen aan de gevolgen van hepatitis B en hepatitis C. Aangezien een deel van de sterfte door chronische virale hepatitis valt onder primair leverkanker of levercirrose, zijn deze cijfers schattingen.
In het rapport “Hepatitis: Meten is Weten”, gemaakt door Robine Hofman, Irene Veldhuijzen, Solko Schalm, en Jan Hendrik Richardus in het kader van het BIBHEP project, zijn de resultaten van de activiteit Monitoring & Analyse weergegeven:

Sterfte HBV HCV in Nederland

Bij mensen afkomstig uit andere delen van de wereld, zoals Azië, Afrika, het Middellandse Zeegebied, Zuid-Amerika en Oost-Europa komt hepatitis C vaker voor. Evenals bij (ex) injecterende druggebruikers, homoseksuele mannen die HIV positief zijn, en hemofiliepatiënten die voor 1992 zijn behandeld.

Wereldwijd komen 6 belangrijke genotypes voor; in Nederland vooral de genotypes 1, 2, 3 en 4. [5,6]

Op www.hepatitisinfo-learning.nl staan de geaccrediteerde e-learning modules 'Hepatitis C voor verpleegkundigen' , 'Hepatitis B en C voor huisartsen' en 'Hepatitis A, B en C voor doktersassistenten'.


Referenties

  1. Nationaal hepatitisplan: een strategie voor actie  RIVM Rapport 2016-0166
  2. WHO factsheet hepatitis C.
  3. Westbrook RH, Dusheiko G. Natural history of hepatitis C. J Hepatol 2014; 61: S58–68.
  4. Vriend HJ, Op de Coul EL, van de Laar TJ, Urbanus AT, Van Der Klis FR, Boot HJ. Hepatitis C virus seroprevalence in the Netherlands. Eur J Public Health 2012; 22(6):819-821
  5. WHO Guidelines  for the screening, care and treatment of persons with Hepatitis C infection, blz 29E.
  6. Gower e.a. Global epidemiology and genotype distribution of the hepatitis C virus infection. J Hepatol. 2014 Nov;61(1 Suppl):S45-57. doi: 10.1016/j.jhep.2014.07.027. Epub 2014 Jul 30.
    .

Aandoening

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder