Hepatitis E prevalentie wereldwijd Bijgewerkt op 12.05.21

Hepatitis E prevalentie wereldwijd: Hepatitis E is endemisch in Zuidoost-Azië, India, Midden-Oosten, Afrika en Centraal Amerika. De verwekker van hepatitis E is het hepatitis E-virus (HEV), een RNA-virus, er zijn 4 genotypen bekend. In Azië, Latijns Amerika, Mexico en West Afrika  komt hepatitis E genotype 1 en 2 veel voor. Genotype 3 en 4 komt wereldwijd voor.

 

Wijze van besmetting hepatitis E virus

De besmettingswijze van HEV genotype 1 en 2 is via de fecaal-orale route. In landen met slechte hygiënische omstandigheden is vooral met menselijke uitwerpselen verontreinigd water een belangrijke besmettingsbron.

Genotype 3 en 4 komt wereldwijd voor. Transmissie van HEV genotype 3 en 4 vindt voornamelijk plaats via mens/dier contact en consumptie van rauw of onvoldoende verhit vlees, met name lever. Recent onderzoek heeft aangetoond dat HEV genotype 3 zich ook in zenuwweefsel kan vermenigvuldigen. In Nederland komt genotype 3 voor bij groot wild en in varkens.

 

Voedingsadvies

Het RIVM heeft in juni 2016 uit voorzorg voor patiënten na een beenmerg- of orgaantransplantatie, een voorlopig voedingsadvies geformuleerd dat gericht is op het vermijden van producten waar mogelijk infectieus hepatitis E-virus in aanwezig is. [3]  In april 2018 is er een update gepubliceerd van dit advies.

Overzichtskaart prevalentie hepatitis E wereldwijd

Hepatitis E prevalentie

Referenties

Centers for Disease Control and Prevention

Aandoening

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder