Hepatitis en COVID-19 Bijgewerkt op 05.05.21

Hepatitis en COVID-19. De Nederlandse Leverpatiëntenvereniging heeft samen met prof.dr. Joost Drenth, hepatoloog in het Radboudumc en lid van het bestuur van de ERN RARE LIVER een video gemaakt over de invloed van een infectie met SARS-CoV-2 bij patiënten met een leverziekte.

Over dit onderwerp zijn veel vragen. Patiënten zijn bang dat ze een verhoogd risico op een ernstig verloop hebben. Er zijn veel factoren die invloed hebben op het beloop van de infectie, waarbij de factoren oudere leeftijd, overgewicht, diabetes de meest bekende zijn. Waarschijnlijk is het hebben van een leverziekte op zichzelf geen risicofactor. Echter bij vergevorderde levercirrose is de kans op een ernstiger verloop van een infectie met het SARS-CoV-2 virus aanwezig. Overigens is bij vergevorderde levercirrose de kans op een ernstiger verloop van infecties in het algemeen aanwezig.

Medicijngebruik is ook van invloed op het verloop van de infectie met het SARS-CoV-2 virus. Ook hier geldt waarschijnlijk dat alleen sterke immuunsuppressie invloed heeft op het beloop van de infectie.

Belangrijk is: Zorg goed voor uzelf en uw eigen veiligheid. Denk eraan: regelmatig en zorgvuldig uw handen wassen, niet naar  buiten te gaan bij verkoudheidsklachten en 1,5 meter afstand houden zijn de belangrijkste preventiemaatregelen.

EASL heeft in 2021 aanbevelingen gepubliceerd over welke mensen met een leveraandoening met voorrang gevaccineerd zouden moeten worden tegen COVID-19. Zie het nieuwsbericht  en het standpunt van EASL.

Bekijk het filmpje van Romee Snijders, arts-onderzoeker Radboudumc, in samenwerking met de Nederlandse Leverpatiëntenvereniging en ERN RARE LIVER.

 

Regelmatig en zorgvuldig (20 seconden) handen  wassen
Ga niet naar  buiten bij verkoudsheidsklachten
Houd 1,5 meter afstand


Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder