Symptomen bij acute hepatitis Bijgewerkt op 07.04.21

Hepatitis is een ontsteking van de lever. Symptomen bij acute hepatitis kunnen zijn: moeheid, koorts, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid en buikpijn, terwijl kleurverandering van urine, ontlasting, ogen en huid kunnen optreden.

 

Doordat bilirubine bij een leverontsteking niet door de lever via de gal naar het maagdarmkanaal wordt afgevoerd maar via de nieren wordt uitgescheiden, wordt de urine donker, de ontlasting krijgt een stopverfachtige kleur en het oogwit en de huid kunnen een gele kleur krijgen (icterus).

Hepatitis virussen vermenigvuldigen zich in de lever. Er zijn 5 verschillende soorten virussen: hepatitis A-, hepatitis B-, hepatitis C-, hepatitis D- en het hepatitis E-virus.

De overeenkomst tussen alle hepatitis virussen is dat ze een leverontsteking kunnen veroorzaken. Maar de symptomen, de gevolgen voor de lever, de wijze van besmetting en de ernst van de besmetting variëren nogal. Bekijk daarom ook de artikelen over: Hepatitis AHepatitis BHepatitis CHepatitis D en Hepatitis E.  Bloedonderzoek moet uitwijzen om welke vorm van virale hepatitis het gaat.

Een ontsteking van de lever kan ook veroorzaakt worden door vetopslag in de lever of door antistoffen tegen eigen levercellen. Lees meer hierover in het artikel over Leververvetting, NAFLD en NASH en het artikel Auto-immuunhepatitis.

Op www.hepatitisinfo-learning.nl staan geaccrediteerde e-learning modules Hepatitis A, B, C en E voor verpleegkundigen, Hepatitis B en C voor huisartsen en artsen infectieziekten GGD, en Hepatitis A, B en C voor doktersassistenten


Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder