Symptomen bij acute hepatitis Bijgewerkt op 01.05.22

Symptomen bij acute hepatitis kunnen zijn: moeheid, koorts, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid en buikpijn, terwijl kleurverandering van urine, ontlasting, ogen en huid kunnen optreden. Hepatitis is een ontsteking van de lever. Het woord hepatitis komt van “hepar”, het Griekse woord voor lever. Het achtervoegsel “-itis” betekent ontsteking.

 

Doordat bilirubine bij een leverontsteking niet door de lever via de gal naar het maagdarmkanaal wordt afgevoerd maar via de nieren wordt uitgescheiden, wordt de urine donker, de ontlasting krijgt een stopverfachtige kleur en het oogwit en de huid kunnen een gele kleur krijgen icterus

symptomen bij acute hepatitis
icterus

Virale hepatitis is een leverontsteking veroorzaakt door een virusinfectie en is dus een besmettelijke ziekte. Het is dan ook belangrijk om te weten welke maatregelen genomen moeten worden om besmetting te voorkómen. Virale hepatitis is wereldwijd de meest voorkomende leverziekte. De veroorzakers, hepatitis A-, B-, C-, D- en E- virus, vermenigvuldigen zich in de levercellen.

Het hepatitis A-virus is de meest voorkomende oorzaak van acute hepatitis, gevolgd door het hepatitis B-virus. Andere virussen kunnen ook acute virale hepatitis veroorzaken, zoals het Epstein-Barr-virus (EBV). Als het hepatitis B- en hepatitis C virus langer dan 6 maanden in het lichaam aanwezig zijn, spreekt men van chronische hepatitis.

De overeenkomst tussen alle hepatitis virussen is dat ze een leverontsteking kunnen veroorzaken. Maar de symptomen, de gevolgen voor de lever, de wijze van besmetting en de ernst van de besmetting variëren nogal. Bekijk daarom ook de artikelen over: Hepatitis AHepatitis BHepatitis CHepatitis D en Hepatitis E. Bloedonderzoek moet uitwijzen om welke vorm van virale hepatitis het gaat.

 

Op www.hepatitisinfo-learning.nl staan geaccrediteerde e-learning modules Hepatitis A, B, C en E voor verpleegkundigen, Hepatitis B en C voor huisartsen en artsen infectieziekten GGD, Hepatitis A, B en C voor doktersassistenten, Hepatitis C aanbevelingen van EASL voor hepatologen, infectiologen en Nurse Practitioners.


Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder