Hepatitis vaccinatie voor vakantie naar het buitenland Bijgewerkt op 12.05.21

Wanneer wordt hepatitis vaccinatie voor vakantie naar het buitenland aanbevolen? Jaarlijks reizen ruim 1,5 miljoen Nederlanders naar verre bestemmingen voor hun vakantie of werk. Risicogebieden voor infectieziekten liggen niet alleen in (sub)tropische landen zoals in Azië, Afrika, Midden- of Zuid Amerika. Dichtbij, op een paar uur vliegen, in Turkije, Egypte of Marokko, maar ook in enkele Oost-Europese landen kunnen de hygiënische omstandigheden slecht zijn waardoor u risico loopt op hepatitis A en/of hepatitis B.

Hepatitis A vaccinatie wordt aanbevolen voor:

  • (zaken-)reizigers naar gebieden waar hepatitis A veel voorkomt;
  • patiënten die bij een besmetting met hepatitis A een grotere kans hebben op een ernstig beloop: patiënten met een chronische leverziekte, stollingsstoornissen of drager zijn van het HIV virus;
  • werknemers die werkzaam zijn in branches waar sprake is van een verhoogd risico, bijvoorbeeld riolering, waterzuivering, kinderdagverblijven, gezondheidszorginstituten en basisscholen.

Als u wilt weten welke hepatitis vaccinatie voor vakantie naar het buitenland nodig is, ga dan naar de LCR richtlijn vaccinaties . Op deze site staat per land aangegeven welke vaccinaties nodig zijn.

 

Hepatitis A

Infectie met het hepatitis A-virus veroorzaakt een acute hepatitis, maar leidt vrijwel nooit tot een chronische infectie. Hepatitis is een ontsteking van de lever. Het virus wordt overgedragen via besmet voedsel of water. Voedsel of water kan besmet raken door verontreiniging met ontlasting. Ook bij anale seks is er risico op besmetting met het virus. Ziekte is te voorkomen door vaccinatie. Verder kunnen hygiënische maatregelen verspreiding voorkomen in geval van een besmetting in de nabije omgeving.

 

Hepatitis vaccinatie voor vakantie naar het buitenland

 

Hepatitis B

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. Het hepatitis B-virus komt voor in bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht. Het hepatitis B-virus wordt overgedragen door onveilig seksueel contact, bloed-bloed contact of door bloedproducten. Het virus kan ook rond de bevalling overgedragen worden van moeder op kind (verticale transmissie).

Loopt u risico op hepatitis A of hepatitis B tijdens vakantie? Laat u vaccineren!


Referenties

LCI Richtlijn hepatitis A.

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder