Hepatitis B verwijsrichtlijn De Korte Keten Bijgewerkt op 23.01.20

De Hepatitis B verwijsrichtlijn De Korte Keten is ontwikkeld in het project Korte Keten van het voormalig Nationaal Hepatitis Centrum en draagt bij aan de verbetering van zorg rondom chronische hepatitis B patiënten. De verwijsrichtlijn voor chronische hepatitis B patiënten is ontwikkeld door de GGD Rotterdam Rijnmond en het Erasmus MC, afdeling Maag-, darm- en leverziekten. Het project stimuleert de implementatie van deze richtlijn en bijbehorend beleid bij GGDen. Dit betekent dat in samenspraak met huisarts en specialist, GGDen de regie rondom de chronische hepatitis B patiënt op zich nemen.

In de praktijk worden chronische hepatitis B patiënten naar aanleiding van de verplichte melding uitgenodigd door de GGD voor bron- en contactonderzoek en voorlichting. Door deze al bestaande taken is het voor GGDen relatief eenvoudig om een centrale rol in te nemen in het HBV-beleid. Het Korte Keten project stelt voor dat de GGD, in overleg met huisarts en specialist, hepatitis B-patiënten met actieve leverziekte met behulp van de verwijsrichtlijn selecteert en direct doorverwijst naar de specialist. Daarnaast worden GGDen ook gestimuleerd de contacten zelf te screenen en te vaccineren. In het kader van het project de Korte Keten zijn verschillende materialen ontwikkeld waarvan GGDen of anderen gebruik kunnen maken indien zij de Korte Keten of delen ervan willen implementeren.

Op basis van de richtlijn wordt door de GGD advies gegeven; indien HBeAg positief is of ALAT verhoogd is wordt de patiënt direct doorverwezen naar de specialist. Indien de patiënt buiten de richtlijn valt, krijgt deze het advies zich jaarlijks te laten controleren bij de huisarts.


Aandoening

Type informatie

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder