Hepatitis Bijgewerkt op 07.04.21
Het woord hepatitis komt van “hepar”, het Griekse woord voor lever. Het achtervoegsel “-itis” betekent ontsteking. Hepatitis is dus een ontsteking van de lever en kan ontstaan door virussen, vetophoping, afweerstoffen tegen eigen levercellen, bepaalde chemische stoffen, medicijnen of overmatig alcohol gebruik.
Er zijn verschillende oorzaken van leverziekten, zoals aangeboren afwijkingen, stofwisselingsziekten, virussen, medicijnen, alcohol, vetophoping, verwondingen of tumoren. Als de lever niet goed functioneert, treden bij de stofwisseling storingen op.
Geelzucht
Eén van de meest bekende verschijnselen van hepatitis is geelzucht (icterus). Hierbij treedt een kleurverandering van de huid op, het oogwit krijgt een gele kleur. De ontlasting is ontkleurd en de urine is donker van kleur.
Complicaties
Cirrose, ascites, varices, leverkanker kunnen het gevolg zijn van een ontsteking van de lever.


Informatie over cirrose en ascites staat in het artikel Levercirrose.
Ga voor informatie over leverkanker naar deze link.
Virale hepatitis
Virale hepatitis is een leverontsteking die door een virusinfectie wordt veroorzaakt en is dus een besmettelijke ziekte. Het is dan ook belangrijk om te weten welke maatregelen genomen moeten worden om besmetting te voorkómen. Virale hepatitis is wereldwijd de meest voorkomende leverziekte. De veroorzakers, hepatitis A-, B-, C-, D- of E- virus, vermenigvuldigen zich in de levercellen. In tegenstelling tot bacteriën, zijn virussen ongevoelig voor antibiotica. Virusinfecties zijn dus niet te genezen met antibiotica. Virusinfecties kunnen wel met andere medicijnen worden behandeld.
Leververvetting NAFLD NASH
Vetophoping in de lever kan non alcoholische leververvetting en non-alcoholische steatohepatitis (NASH) veroorzaken en is een onderdeel van het metabool syndroom.
Auto-immuunhepatitis
Bij Auto-immuunhepatitis (AIH) is sprake van afweerstoffen tegen eigen levercellen.