Her-opsporing hepatitis C patiënten Bijgewerkt op 16.05.21

Voor her-opsporing eerder gediagnosticeerde hepatitis C patiënten in de provincie Utrecht die in het verleden niet of niet succesvol zijn behandeld, is een efficiënte strategie ontwikkeld die kan worden gebruikt in toekomstige (nationale) retrieval projecten.

In het onderzoek door P.A.M. Kracht et.al, zijn positieve hepatitis C-virus diagnostische tests (anti-hepatitis C-virus IgG of hepatitis C-virus-RNA) van het laboratorium van vier ziekenhuizen en één centraal huisartsen laboratorium in de provincie Utrecht van 2001 tot 2015, gekoppeld aan klinische gegevens. Na het screenen van alle hepatitis C-virusdiagnostiek, zijn 1913 patiënten met chronische hepatitis C geïdentificeerd waarvan 14,1% (n = 269) uitgenodigd voor nader onderzoek. Door middel van hernieuwde beoordelingen van de patiënt zijn 42 patiënten met chronische hepatitis C opnieuw geïdentificeerd (76% met een voorgeschiedenis van intraveneus drugsgebruik, 24% met Metavir F3-F4).

De onderzoekers concluderen dat her-opsporen en toeleiden naar zorg van eerder gediagnosticeerde patiënten met hepatitis C door screening van laboratoriumdiagnostiek uit het verleden haalbaar en het meest succesvol is wanneer her-opsporing regionaal plaatsvindt. [1]

her-opsporing hepatitis C patienten

 

Het primaire doel van screening is om dragers van hepatitis B of hepatitis C op te sporen voordat gezondheidsklachten ontstaan

 

Nieuwsberichten over hepatitis C die gepubliceerd zijn op deze website, zijn te vinden via deze link.


Referenties

  1. Kracht P.A.M., REtrieval And cure of Chronic Hepatitis C (REACH): Results of micro‐elimination in the Utrecht province. Liver Int. 2018 Sep 11.doi: 10.1111/liv.13959. [Epub ahead of print].

Aandoening

Type informatie

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder