Gecombineerd Hepatitis A en B-vaccin Bijgewerkt op 28.02.20

Het gecombineerde Hepatitis A en B-vaccin geeft bescherming tegen hepatitis A en hepatitis B. Na de volledige vaccinatiereeks, als het vaccin toegediend wordt op 0, 1 en 6 maanden, zijn bij vrijwel alle gezonde personen antistoffen tegen hepatitis A en hepatitis B gevormd. Bescherming ontwikkelt zich binnen 2–4 weken. Een maand na de eerste dosis zijn tegen respectievelijk hepatitis A en hepatitis B 94% en 70% van de volwassenen specifieke antistoffen waar te nemen. Een maand na de derde dosis zijn bij 100% (tegen hepatitis A) en circa 99% (tegen hepatitis B) antistoffen waar te nemen.

Met een schema van injecties op dag 0, 7 en 21, zijn twee maanden na de eerste dosis bij gezonde volwassenen tegen respectievelijk hepatitis A en hepatitis B, 99,5% en 85% antistoffen waargenomen. Drie maanden na de eerste dosis zijn bij 100% (tegen hepatitis A) en bij 95,1% (tegen hepatitis B) antistoffen waargenomen. Aanbevolen wordt 12 maanden na de eerste dosis een vierde dosis toe te dienen.

Het vaccin bestaat uit een combinatie van geïnactiveerd hepatitis A-virus en geïnactiveerd hepatitis B-oppervlakte-antigeen (HBsAg-antigeen), die afzonderlijk aan aluminiumzouten zijn geadsorbeerd.


Referenties

Farmacotherapeutisch Kompas.

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder