HIV en co-infectie hepatitis Bijgewerkt op 07.05.21

HIV en co-infectie hepatitis. Ongeveer 1/3 van de mensen met hiv zijn ook besmet met hepatitis B-virus of hepatitis C-virus. Deze mensen hebben een grotere kans op levercirrose of leverkanker.

HIV en co-infectie hepatitis
levercirrose

HIV HCV co-infectie

Terwijl seksuele overdracht van hepatitis C als weinig voorkomend wordt omschreven, verspreidt hepatitis C zich sinds enkele jaren in snel tempo onder mannen die seks hebben met mannen met hiv. Het mechanisme van deze epidemie is nog niet geheel opgehelderd. Waarschijnlijk spelen co-infecties en seksuele technieken een rol. Specifieke actie is noodzakelijk om verdere verspreiding te beperken. Met de nieuwe DAA’s zijn sinds 2014 effectieve behandelingsmogelijkheden beschikbaar gekomen. Lees meer over de verschillende behandelingsmogelijkheden van hepatitis C in het artikel Behandeling van Hepatitis C. De behandeling van HIV patiënten met hepatitis C is opgenomen in het HCV richtsnoer.

 

HIV HBV co-infectie

De NVHB (Nederlandse Vereniging van HIV Behandelaren) heeft de richtlijn voor HIV patiënten met co-infectie hepatitis B opgenomen in de HIV richtlijn.

 

Vaccinatie bij HIV en co-infectie hepatitis

Het CDC (Center for Diseases Control and Prevention) adviseert om iedere persoon met hiv te testen op hepatitis A, hepatitis B en hepatitis C en hepatitis B-vaccinatie aan te bieden als iemand niet immuun is voor hepatitis B.


Referenties

Center for Diseases Control and Prevention

HCV Richtsnoer

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder