Incubatietijd van Hepatitis A Bijgewerkt op 11.05.21

De incubatietijd van hepatitis A is 2 tot 6 weken. Incubatietijd betekent de tijd tussen besmetting met het virus en het krijgen van ziekteverschijnselen. Wanneer iemand besmet is geraakt met het hepatitis A-virus duurt het 2 tot 6 weken voordat ziekte verschijnselen optreden.

 

Ziekteverschijnselen

Bij volwassenen veroorzaakt hepatitis A in meer dan 70% van de gevallen ziekteverschijnselen, zoals het geel kleuren van huid en oogwit (icterus), een donker kleur van urine (de kleur van cola) en het ontkleuren van ontlasting (de kleur van stopverf). De ziekte verschijnselen kunnen vaak enkele maanden aanhouden. In het laatste deel van de incubatietijd van hepatitis A is de persoon al wel besmettelijk, omdat dan al virusdeeltjes met de ontlasting worden uitgescheiden.

 

Maatregelen na besmetting

Bekijk hier de maatregelen die genomen moeten worden na besmetting met het hepatitis A-virus. Hepatitis A is een meldingsplichtige ziekte. Het laboratorium en de arts moeten een geval van hepatitis A binnen 1 werkdag melden aan de GGD.

Werknemers in de beginfase van de infectie, ook nog voordat ze klachten ontwikkelen, kunnen – gecombineerd met onvoldoende hygiëne – materialen, oppervlakken en voedsel etc. besmetten, waardoor er andere mensen besmet kunnen geraken. Vanwege besmettelijkheid kan, bij werk in de zorg met direct patiëntencontact en/of werk in de voedselbereiding, pas begonnen worden met re-integratie in het eigen werk (als de conditie dit toestaat) vanaf 1 week na het ontstaan van icterus.

 

gevolgen na besmetting hepatitis A virus

Meer weten? Lees verder over hepatitis A, en ziekteverschijnselen hepatitis A.


Aandoening

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder