Indicatie voor gecombineerd hepatitis A B-vaccin Bijgewerkt op 11.05.21

Indicatie voor  gecombineerd hepatitis A B-vaccin: actieve immunisatie tegen hepatitis A en hepatitis B-virusinfecties van personen vanaf één jaar met groter risico van blootstelling aan zowel het hepatitis A-virus als aan het hepatitis B-virus.

Hepatitis A wordt veroorzaakt door een besmetting met het hepatitis A-virus (HAV) en leidt vrijwel nooit tot een chronische infectie. Tegenwoordig komt HAV vooral voor in landen met slechte sanitaire voorzieningen en matige hygiënische omstandigheden.

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat in 2015 wereldwijd ongeveer 257 miljoen mensen chronisch hepatitis B hebben. De WHO schat in dat 3,6% van de wereld bevolking positief is voor HBsAg.  Wereldwijd zijn in 2016 ongeveer 887.000 personen overleden aan de gevolgen van hepatitis B, zoals levercirrose en leverkanker. Het risico op chronische hepatitis B is afhankelijk van de leeftijd tijdens de besmetting. Bij besmetting tijdens/na de geboorte is het risico op chronische infectie 90%. Als de besmetting op volwassen leeftijd heeft plaatsgevonden is het risico 5%.  Volwassenen met chronische hepatitis B hebben 20-30% kans op levercirrose, leverfalen en/of leverkanker. Deze gevolgen kunnen voorkomen worden door vaccinatie.

 

Indicaties voor gecombineerd hepatitis A B-vaccin
levercirrose

 

In Nederland dragen circa 30.000-60.000 mensen (0,2-0,4% van de bevolking) het virus bij zich. In een aantal bevolkingsgroepen komt hepatitis B vaker voor, dit betreft migranten die geboren zijn in een land waar besmetting met het hepatitis B-virus veel voorkomt, (ex-) injecterende druggebruikers, mannen die seks hebben met mannen en mensen met wisselende seksuele contacten.

Risico op hepatitis A en B?

Indicatie voor gecombineerd hepatitis A B vaccin


Referenties

Farmacotherapeutisch Kompas

WHO factsheet hepatitis B

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder