Is hepatitis hetzelfde als geelzucht? Bijgewerkt op 21.04.21

Is hepatitis hetzelfde als geelzucht? De term ‘geelzucht’ (icterus) duidt op één van de verschijnselen die voor kunnen komen bij aandoeningen van de lever, bijvoorbeeld hepatitis. Verder onderzoek moet uitwijzen om welke vorm van hepatitis het gaat. Geelzucht, vooral bij kinderen, is vaak hepatitis A. Hepatitis A geneest vrijwel altijd volledig. Als men praat over geelzucht, bedoelt men vaak hepatitis A. De vraag “Is hepatitis hetzelfde als geelzucht”, beantwoorden we dus met ‘nee’.

Icterus ontstaat bij een verhoogd bilirubinegehalte in het bloed, het bilirubine wordt dan afgezet in huid en sclerae. Het oogwit is dan geel verkleurd. De ontlasting is ontkleurd en de urine is donker van kleur.

Hoe ontstaat een verhoogd bilirubinegehalte?

 

 

Is hepatitis hetzelfde als geelzucht?
icterus

Bilirubine is een afbraakproduct van de rode bloedcellen en gaat via de gal naar het duodenum.

Het bilirubinegehalte kan verhoogd zijn door een verhoogd aanbod van bilirubine als er veel rode bloedcellen worden afgebroken en als de levercellen niet goed werken of de afvoer van gal geblokkeerd is. Bilirubine wordt dan opgeslagen in het lichaamsweefsel, de huid krijgt een gele kleur (icterus). De ontlasting krijgt een stopverfachtige kleur en de urine kleurt donker doordat bilirubine nu door de nieren wordt uitgescheiden.


Aandoening

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder