Landelijke hepatitis B vaccinatie campagne risicogroepen Bijgewerkt op 19.05.21
De Landelijke hepatitis B vaccinatie campagne risicogroepen wordt sinds 1 november 2002 door GGD’en uitgevoerd ter preventie van hepatitis B. De vaccinatie campagne is gericht op doelgroepen die door seksueel contact een verhoogd risico lopen op besmetting met het hepatitis B-virus.
Doelgroepen
De doelgroepen waar het om gaat zijn mannen die seks hebben met mannen (MSM) en sekswerkers (m/v). Deze doelgroepen worden uitgenodigd voor gratis en anonieme vaccinatie tegen hepatitis B bij alle GGD’en en enkele soa-poliklinieken. Aanvankelijk behoorden ook (voormalig) injecterende druggebruikers tot de doelgroep. Meer informatie over Landelijke hepatitis B vaccinatie campagne risicogroepen is hier te vinden.
Coördinatie
Vanaf 1 januari 2009 is het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM verantwoordelijk voor de coördinatie van het vaccinatieprogramma. Dit gebeurt in samenwerking met GGD Nederland en SoaAids Nederland.
De ‘Landelijke hepatitis-B vaccinatiecampagne risicogroepen’ van GGD Nederland is op 3 november 2009 beloond met een ZonMw Parel. Projectcoördinator Quita Waldhober en adjunct-directeur Judith Oostendorp van GGD Nederland namen de ZonMw Parel in ontvangst.
Hepatitis B
Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus (HBV). De incubatietijd, dit is de tijd tussen besmetting en het optreden van klachten, is 1-6 maanden. In de meeste gevallen treden klachten pas vele jaren na de besmetting op, als de lever ernstig is beschadigd door fibrose, cirrose of leverkanker. Als het virus langer dan zes maanden aanwezig is, spreekt men van chronische hepatitis. Iemand is besmettelijk zolang hij/zij drager is van het virus. Het virus wordt overgedragen via bloed op bloed contact en via seksueel contact.