Levercirrose Bijgewerkt op 19.05.21

Levercirrose kan een complicatie zijn van Hepatitis B, Hepatitis C, NASH, AIH of PSC. Het is een complicatie bij 30% van de patiënten met chronische hepatitis B en bij 10-30% van patiënten met chronische hepatitis C. Levercirrose kan leiden tot leverfalen of leverkanker en is te voorkomen door tijdig te behandelen.

Het gevolg van cirrose is dat de lever steeds minder goed gaat functioneren omdat de normale structuur van het leverweefsel is vervangen door bindweefsel. Als de lever  helemaal niet meer functioneert spreekt men van leverfalen.

levercirrose

Onderzoek

Door middel van een fibroscan of leverbiopsie kan vastgesteld worden of er cirrose in de lever is. De fibroscan meet de elasticiteit van de lever. Bij een leverbiopsie wordt met een naald een zeer klein stukje uit de lever gehaald.

 

Varices

Bij cirrose is ook de doorbloeding van de lever bemoeilijkt, dit kan leiden tot een verhoging van de bloeddruk in de poortader (portale hypertensie). Door stuwing van bloed kunnen venen verwijden in de slokdarm en in de maagwand. Wanneer deze varices knappen, kunnen ernstige maag-darmbloedingen ontstaan.

 

Ascites

Ascites

Door de verhoogde bloeddruk in de poortader kan ook een ophoping van lichaamsvloeistoffen in de buikholte ontstaan (ascites).

Levercirrose geeft verder complicaties zoals verhoogde bloedingsneiging, te laag bloedsuiker gehalte (hypoglycaemie), een verhoogde kans op bloedingen en infecties en een verhoogd risico op leverkanker (hepatocellulair carcinoom).

 

Hepatische encefalopathie

Een slecht functionerende lever kan ook leiden tot toegenomen vermoeidheid en concentratieproblemen (hepatische encefalopathie).


Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder