Leververvetting insuline resistentie en rood vlees Bijgewerkt op 11.05.21

Leververvetting insuline resistentie en rood vlees: leververvetting en insuline resistentie blijken beide vaker voor te komen bij mensen die relatief veel rood en verwerkt vlees eten. Dat is aangetoond in een studie door Shira Zelber-Sagi et al. gepubliceerd in het juninummer van the Journal of Hepatology.

Het is bekend dat eten van relatief veel rood en verwerkt vlees geassocieerd is met type 2 diabetes. Bovendien worden heterocyclische amines (HCA’s), die verband houden met oxidatieve stress, gevormd als vlees langdurig op hoge temperaturen wordt gebakken. HCA’s worden aangetroffen in vlees dat  “well done”  wordt bereid en in vleesoppervlakken die een bruine of zwarte korst vertonen. Oxidatieve stress speelt een sleutelrol bij insuline resistentie.

In de cross-sectional studie van Shira Zelber-Sagi is onderzoek gedaan naar het verband tussen vleesconsumptie, vlees bereiding en niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) en insulineresistentie (IR). In totaal hebben 789 personen tussen 40-70 jaar die tussen 2013 en 2015 een coloscopie hadden ondergaan een gevalideerde food frequency questionnaire (FFQ ) ingevuld en 357 een gevalideerde gedetailleerde vleesvragenlijst. ‘Well done’ door frituren en grillen werd als een ongezonde wijze van vleesbereiding beschouwd.

Een hoge consumptie van vlees (porties/dag boven de mediaan) (odds ratio [OR] 1,49; 95% BI 1,05-2,13; p = 0,028; OR 1,63; 1,12-2,37; p = 0,011), rood en/of verwerkt vlees (OR 1,47; 95% BI 1,04-2,09; p = 0,031; OR 1,55; 1,07-2,23; p = 0,020) was onafhankelijk geassocieerd met verhoogde kans op respectievelijk NAFLD en IR na correctie voor body mass index, fysieke activiteit, roken, alcohol, energie, verzadigd vet en cholesterol inname. Een hoge consumptie van vlees dat op ongezonde wijze werd bereid (OR 1.92, 95% CI 1.12-3.30, p = 0.018) en HCA’s (OR 2.22; 95% CI 1.28-3.86; p = 0.005) waren onafhankelijk geassocieerd met hogere kans op IR.

De onderzoekers concluderen dat een hoge consumptie van rood en/of verwerkt vlees geassocieerd is met zowel NAFLD als met IR. Hoge HCA-inname wordt geassocieerd met IR. Als dit in prospectieve onderzoeken wordt bevestigd, kan het beperken van het gebruik van ongezonde vleessoorten en het verbeteren van bereidingsmethoden worden beschouwd als onderdeel van de NAFLD-leefstijlbehandeling.

Bron: J. Hepatol. 2018, 68, 1239-1246  DOI:   https://doi.org/10.1016/j.jhep.2018.01.015

 

Bekijk hier de nieuwsberichten over Leververvetting / NAFLD / NASH die gepubliceerd zijn op deze website.


Aandoening

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder