Leververvetting is steeds vaker de oorzaak van levercirrose en leverkanker Bijgewerkt op 11.05.21

Leververvetting is steeds vaker de oorzaak van levercirrose en leverkanker. Dit zal naar verwachting toenemen naarmate het aantal mensen met obesitas, diabetes en metabool syndroom blijft groeien.

Chris Estes e.a. hebben met behulp van een mathematisch model laten zien, gepubliceerd in het oktober nummer van Journal of Hepatology, dat het aantal mensen met ernstige leverafwijkingen en aan lever gerelateerde mortaliteit de komende jaren zal toenemen.

Een Markov-model werd gebruikt om de NAFLD- en NASH-ziekteprogressie te schatten in acht landen (China, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Spanje, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) op basis van gegevens voor prevalentie van obesitas en type 2 diabetes mellitus bij volwassenen. Gepubliceerde schattingen en consensus van experts werden gebruikt om het model te bouwen en te valideren.

De onderzoekers schatten dat als obesitas en diabetes in de toekomst niet zouden toenemen, er tussen 2016-2030 een bescheiden toename zal plaatsvinden betreffende het aantal mensen met NAFLD (0-30%) met de hoogste groei in China als gevolg van verstedelijking en de laagste groei in Japan als resultaat van een krimpende bevolking. Tegelijkertijd neemt de prevalentie van NASH echter toe met 15-56%, terwijl lever gerelateerde sterfte en ernstige leverafwijkingen zullen verdubbelen als gevolg van een ouder wordende / toenemende bevolking.

Als obesitas en DM blijven toenemen, is de verwachting dat de prevalentie van zowel NAFLD als NASH zal toenemen. Omdat beide omkeerbaar zijn, kunnen campagnes om het bewustzijn en de diagnose te vergroten en campagnes om voeding en lichaamsbeweging te bevorderen helpen om de groei van de toekomstige ziektelast te verminderen.

Bron: Journal of Hepatology, October 2018.  DOI: https://doi.org/10.1016/j.jhep.2018.05.036

Leververvetting is steeds vaker de oorzaak van levercirrose en leverkanker

Leververvetting is steeds vaker de oorzaak van levercirrose en leverkanker. Bekijk hier de nieuwsberichten over Leververvetting / NAFLD / NASH die gepubliceerd zijn op deze website.


Referenties

Aandoening

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder