Mediterraan dieet heeft beschermend effect Bijgewerkt op 11.05.21
Mediterraan dieet heeft beschermend effect op de lever. Een dieet in mediterrane stijl, rijk aan groenten en gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt, samen met koffie, thee en chocolade, is geassocieerd met grotere microbiële diversiteit in de darm en een lager risico op ziekenhuisopname bij patiënten met levercirrose, blijkt uit onderzoek gepresenteerd door Dr Jasmohan Bajaj (Virginia Commonwealth University and McGuire VA Medical Center in Richmond, USA) tijdens het Internationale Levercongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) in Parijs (11-15 april).
Levercirrose is wereldwijd een belangrijke, groeiende en grotendeels te voorkomen doodsoorzaak, met wereldwijd meer dan 1 miljoen sterfgevallen per jaar.
Microbiota in de darmen zijn betrokken bij de pathogenese en progressie van cirrose. Dieet is een belangrijke determinant van de samenstelling van de microbiota.
In het onderzoek werden drie groepen deelnemers onderscheiden die afkomstig waren uit de VS (n = 157) en uit Turkije (n = 139): gezonde controles, poliklinische patiënten met gecompenseerde cirrose en poliklinische patiënten met gedecompenseerde cirrose. Bij alle individuen is een dieet analyse afgenomen en is een microbiota-analyse van de ontlasting uitgevoerd. De patiënten met levercirrose werden gedurende ten minste 90 dagen gevolgd om gegevens over niet-electieve ziekenhuisopnames vast te leggen. De Amerikaanse deelnemers hadden de neiging een westers dieet te volgen met een relatief lage consumptie van gefermenteerd voedsel, zoals yoghurt, en veel koffie en koolzuurhoudende dranken, terwijl het Turkse cohort een mediterraan dieet consumeerde dat rijk was aan gefermenteerde voedingsmiddelen en groenten.
Uit analyse van de ontlastingsmonsters bleek dat het gehele Turkse cohort een significant grotere diversiteit in hun darmmicrobiota had dan het Amerikaanse cohort en dat er geen verschil was in diversiteit tussen gezonde controles en de patiënten met levercirrose in Turkije. In het Amerikaanse cohort was de diversiteit daarentegen het hoogst in de controlegroep en het laagst bij de patiënten met gedecompenseerde cirrose.
Koffie, thee, groente, chocolade en gefermenteerde melkinname voorspelden een hogere diversiteit, terwijl de MELD score (Model voor eindstadium leverziekte), gebruik van lactulose en consumptie van koolzuurhoudende drankjes een lagere microbiële diversiteit voorspelden. Er was een significant hoger aantal van al of niet lever gerelateerde ziekenhuis opnames tijdens de 90 dagen durende follow-up in het Amerikaanse cohort in vergelijking met het Turkse cohort (p = 0,016 voor alle oorzaken, p = 0,02 voor lever gerelateerd).
‘Deze studie toont aan dat patiënten met cirrose darm-microbiota-profielen hebben die zeer goed reageren op voedingsfactoren, en het is de eerste studie die een verband bevestigt tussen voeding, microbiële diversiteit en klinische uitkomsten bij levercirrose’, zei dr. Bajaj. ‘Er zijn nu aanvullende studies nodig om te evalueren of wijziging van het voedingspatroon zowel de microbiële diversiteit als de klinische uitkomsten bij deze patiënten kan verbeteren.
‘Dit is een belangrijke studie die benadrukt dat een mediterraan dieet met antioxidanten een beschermend effect heeft, niet alleen in de vroege stadia van chronische leverziekte, maar ook in zijn meer geavanceerde fasen’, zei prof. Annalisa Berzigotti (Universiteit van Bern, Zwitserland, en EASL Governing Board Member). ‘Of voedingsschommelingen al dan niet kunnen worden gebruikt als een niet-farmacologisch hulpmiddel om de uitkomsten van patiënten met cirrose te verbeteren moet nog worden getest door specifiek ontworpen onderzoeken die rekening houden met mogelijke verstorende factoren. Niettemin is deze studie een aanvulling op het bestaande bewijsmateriaal dat wijst op een robuust, gunstig effect van het volgen van een “mediterraan dieet” op de menselijke gezondheid.
Bron: EASL ILC 2018 PRESS KIT WED/THU.
Referenties
Abstract: Diet affects gut microbiota and modulates hospitalization risk differently in an international cirrhosis cohort (1056).