Mijn kind heeft hepatitis B Bijgewerkt op 11.05.21

Mijn kind heeft hepatitis B. Aan wie vertel ik het? Ouders zijn niet verplicht om een hepatitis B infectie bij hun kind te melden op school, omdat er bij normaal sociaal contact geen risico op besmetting van anderen is.

Indien de school hiervan wel door de ouders op de hoogte wordt gesteld, mag het deze informatie niet bekend maken aan de andere ouders (privacywet).

U kunt bij de GGD in uw regio terecht voor advies en begeleiding rondom het schoolgaan van uw kind.

Wanneer u overweegt om het aan derden te vertellen:

  • Bedenk goed aan wie u het wilt vertellen;
  • Vertel het aan een selecte groep om sociale uitsluiting van uw kind te voorkomen;
  • Geef mensen aan wie u het vertelt informatie over hepatitis B;
  • Geef aan dat hepatitis B niet overdraagbaar is via speeksel, hoesten, gedeeld gebruik van bestek of een kopje en normaal sociaal contact;
  • Benadruk dat uw kind een normaal sociaal leven kan en wil leiden, zoals ieder ander kind.

Kinderopvang

Omdat er geen gevaar is bij normaal sociaal contact, hoeft men geen extra voorzorgsmaatregelen te nemen als een kind in de opvang besmet is met hepatitis B. Wees alert op bloed. Draag altijd handschoenen als contact met bloed mogelijk is. Ontsmet je handen en dek wondjes goed af. Zorg voor een goede hygiëne.

 

Hepatitis B

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus (HBV). Het virus wordt overgedragen via bloed op bloed contact en via seksueel contact. In de meeste gevallen treden klachten pas vele jaren na de besmetting op, als de lever ernstig is aangedaan. Het risico op chronische HBV infectie is afhankelijk van de leeftijd tijdens de besmetting. Bij besmetting tijdens/na de geboorte is het risico op chronische infectie 90%.

Bij een incident waarbij transmissie door een bekende HBV-drager mogelijk is, zoals bij bloedcontact met slijmvliezen, verdient het aanbeveling, net als bij prikaccidenten, passieve immunisatie met antihepatitis B-immuunglobuline zo spoedig mogelijk (in ieder geval binnen 48 uur) te verrichten. In Nederland krijgen kinderen sinds 2011 een hepatitis B vaccinatie via het Rijksvaccinatie programma.


Aandoening

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder