Nieuwsberichten over AIH, PBC, PSC Bijgewerkt op 06.05.21

Nieuwsberichten over AIH, PBC, PSC die op deze website zijn geplaatst kunt u hier  vinden.  Behalve Nieuwsberichten over AIH, PBC en PSC kunt u ook nieuwsberichten selecteren over hepatitis A, hepatitis B, hepatitis C, hepatitis D, hepatitis E, co-infectie HIV, en Leververvetting.

 

AIH, PBC en PSC

Auto-immuun hepatitis (AIH), Primaire Biliaire Cholangitis (PBC) en Primaire Scleroserende Cholangitis (PSC) zijn auto-immuunziekten die hepatitis veroorzaken. Een auto-immuunziekte ontstaat doordat het afweersysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet en deze aanvalt. Iedereen heeft een afweersysteem dat zijn lichaam beschermt tegen invloeden van buitenaf. Het afweersysteem maakt antistoffen aan tegen vreemde indringers in het lichaam. Met deze antistoffen kunnen bacteriën en virussen onschadelijk gemaakt worden. Bij een auto-immuunziekte is het afweersysteem eigenlijk overactief. Het afweersysteem maakt dan niet alleen antistoffen aan tegen vreemde indringers, maar ook tegen bepaalde gezonde cellen van het eigen lichaam.

Auto-immuunhepatitis (AIH) is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt tegen de eigen levercellen en zo de eigen lever aanvalt. Bij Primaire Biliaire Cholangitis (PBC) worden antistoffen aangemaakt tegen het weefsel van de galkanaaltjes in de lever. Primaire scleroserende cholangitis (PSC) is een chronische progressieve leveraandoening waarbij ontstekingen en littekenvorming (fibrosering) vernauwingen van de galwegen veroorzaken.

 

Nieuwsbrief

Maandelijks publiceert de Stichting Hepatitis Informatie een gratis digitale nieuwsbrief. In de nieuwsbrief staan de nieuwsberichten die gepubliceerd zijn, een overzicht van toegevoegde studies en de agenda items. U kunt zich via deze link opgeven voor de nieuwsbrief.

nieuwsberichten over AIH, PBC, PSC

 


Aandoening

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder