Nieuwsberichten over co-infectie met hiv Bijgewerkt op 06.05.21

Nieuwsberichten over co-infectie met hiv die op deze website zijn geplaatst kunt u hier  vinden.  Behalve Nieuwsberichten over co-infectie met HIV kunt u ook nieuwsberichten selecteren over hepatitis A, hepatitis B, hepatitis C, hepatitis D, hepatitis E, AIH, PBC, PSC, en Leververvetting.

 

Co-infectie met HIV

Ongeveer 1/3 van de mensen met hiv zijn ook besmet met hepatitis B-virus of hepatitis C-virus. Deze mensen hebben een grotere kans op levercirrose of leverkanker. De behandeling van HIV patienten met hepatitis C is opgenomen in het HCV richtsnoer. De kans op spontane klaring van acute HCV bij HIV patiënten is slechts 10-15%. Geadviseerd wordt om 4 weken na de diagnose opnieuw een HCV-RNA te bepalen en indien er een >2Log10 daling van HCV-RNA spontane klaring verder af te wachten.

Al langere tijd is co-infectie hepatitis C met HIV bekend bij intraveneus druggebruikers door overdracht via besmette naalden. Terwijl seksuele overdracht van hepatitis C als weinig voorkomend wordt omschreven, verspreidt hepatitis C zich sinds enkele jaren in snel tempo onder mannen die seks hebben met mannen met hiv. Het mechanisme van deze epidemie is nog niet geheel opgehelderd. Waarschijnlijk spelen co-infecties en seksuele technieken een rol. Specifieke actie is noodzakelijk om verdere verspreiding te beperken. Met de nieuwe DAA’s zijn sinds 2014 effectieve behandelingsmogelijkheden beschikbaar gekomen.

 

Nieuwsbrief

Maandelijks publiceert de Stichting Hepatitis Informatie een gratis digitale nieuwsbrief. In de nieuwsbrief staan de nieuwsberichten die gepubliceerd zijn, een overzicht van toegevoegde studies en de agenda items. U kunt zich via deze link opgeven voor de nieuwsbrief.

nieuwsberichten over co-infectie met HIV

 

 


Aandoening

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder