Nieuwsberichten over hepatitis E Bijgewerkt op 06.05.21

Nieuwsberichten over hepatitis E die op deze website zijn geplaatst kunt u hier  vinden. Behalve Nieuwsberichten over hepatitis E kunt u ook nieuwsberichten selecteren over hepatitis A, hepatitis B, hepatitis C, hepatitis D, co-infectie HIV, AIH, PBC, PSC, en Leververvetting.

 

Hepatitis E

De verwekker van hepatitis E is het hepatitis E-virus (HEV), een RNA-virus, er zijn 4 genotypen bekend. De besmettelijke periode van HEV is moeilijk vast te stellen, maar de incubatietijd  bedraagt 2 tot 10 weken, meestal 6 tot 7 weken. De besmettingswijze van HEV genotype 1 en 2 is via de faecaal-orale route. In Azië, Latijns Amerika, Mexico en West Afrika  komt HEV genotype 1 en 2 veel voor, met name zwangere vrouwen hebben in India een hoog risico op overlijden als gevolge van een besmetting met HEV. Genotype 3 en 4 komt wereldwijd voor. Transmissie van HEV genotype 3 en 4 vindt voornamelijk plaats via mens/dier contact en consumptie van rauw of onvoldoende verhit vlees, met name lever. In Nederland neemt het aantal patiënten met  hepatitis E toe. HEV genotype 3 komt in Nederland voor bij groot wild en in varkens.

 

Nieuwsbrief

Maandelijks publiceert de Stichting Hepatitis Informatie een gratis digitale nieuwsbrief. In de nieuwsbrief staan de nieuwsberichten die gepubliceerd zijn, een overzicht van toegevoegde studies en de agenda items. U kunt zich via deze link opgeven voor de nieuwsbrief.

nieuwsberichten over hepatitis ENieuwsbrief Stichting Hepatitis Informatie

 


Aandoening

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder