Overzicht Hepatitis A Bijgewerkt op 11.05.21
Overzicht Hepatitis A. Hepatitis A wordt veroorzaakt door een besmetting met het hepatitis A-virus (HAV) en leidt vrijwel nooit tot een chronische infectie. Tegenwoordig komt HAV vooral voor in landen met slechte sanitaire voorzieningen en matige hygiënische omstandigheden. Hepatitis is een ontsteking van de lever. Het woord is afgeleid van de Griekse woorden ‘hepar’ (lever) en ‘itis’ (ontsteking).
Transmissie van het virus
Het virus wordt overgedragen via besmet voedsel of water. Voedsel of water kan besmet raken door verontreiniging met ontlasting. Ook bij anale seks is er risico op besmetting met het virus.
Risicogroepen
In Nederland komen kleine epidemieën voor op scholen en kinderdagverblijven en onder mannen die seks bedrijven met mannen. Verder komt HAV voor bij personen die niet gevaccineerd zijn en op vakantie zijn geweest naar landen waar HAV vaak voorkomt.
Ziekteverschijnselen
Kinderen hebben vaak geen ziekteverschijnselen. Bij volwassenen veroorzaakt HAV in meer dan 70% van de gevallen ziekteverschijnselen die vaak enkele maanden kunnen aanhouden.
Ongeveer 30 dagen na de besmetting kunnen ziekteverschijnselen optreden, zoals geelzucht (icterus), vermoeidheid en algehele malaise, pijn in de bovenbuik, donkere urine en lichtgekleurde feces. De klachten houden enkele weken aan, de vermoeidheid kan lang duren. Deze ziekteverschijnselen kunnen bij volwassenen zeer ernstig zijn, vooral als er al een andere vorm van hepatitis bestaat.

Preventie
HAV is te voorkomen door vaccinatie. Verder kunnen hygiënische maatregelen verspreiding voorkomen in geval van een besmetting in de nabije omgeving. Lees ook het artikel over preventie.
Op www.hepatitisinfo-learning.nl staan de geaccrediteerde e-learning modules Hepatitis A voor verpleegkundigen en Hepatitis A, B en C voor doktersassistenten