PEARL trial Bijgewerkt op 20.05.21

De PEARL trial is in april 2019 gestart in het Amsterdam UMC, locatie AMC. Het is een fase IV studie voor patiënten waarbij een Transjugulaire Intrahepatische Portosystemische Shunt (TIPS) is geplaatst ter voorkoming van hepatische encefalopathie (HE). Dit klinisch-wetenschappelijk onderzoek is bedoeld om de werkzaamheid van de combinatie lactulose met rifaximine te onderzoeken.

De PEARL trial zal in totaal 13 maanden duren waarvoor u in totaal 8 vooraf geplande bezoeken aan uw ziekenhuis zult hebben. De onderhoudsbehandeling bestaat uit lactulose en rifaximine 3 dagen voor TIPS plaatsing tot en met 3 maanden na TIPS plaatsing.

Meedoen of meer weten?

U kunt contact opnemen met dr. R.B. Takkenberg of drs. K. de Wit, afdeling Leverresearch van het Amsterdam UMC, locatie AMC in Amsterdam.

Mail: leverresearch@amc.nl

Telefoonnummer secretariaat Leverresearch AMC: 020-56 68468. U kunt eventueel ook een bericht inspreken op de voicemail.

 

Een TIPS wordt geplaatst om de overdruk in de poortader (portale hypertensie) die ontstaat bij cirrose, te verminderen.

 

Hepatische encefalopathie

Hepatische encefalopathie is een stoornis in de hersenen die veroorzaakt wordt door ziekten van de lever (hepatisch = van de lever; encephalon = hersenen; pathie = ziekte). De oorzaak is een teveel aan afvalstoffen in het bloed, zoals ammoniak. Deze worden, als gevolg van een falende leverwerking, onvoldoende verwijderd. Dit heeft een toxische inwerking op het centrale zenuwstelsel waardoor er te veel vocht in de hersenen komt (hersenoedeem). De klachten ontstaan geleidelijk. Aanvankelijk is er sprake van verminderde concentratie en afwijkend gedrag. Dit gaat over in verwardheid en desoriëntatie en kan leiden tot een comateuze toestand.

PEARL trial


Onderwerp

Type informatie

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder