Serologie hepatitis C Bijgewerkt op 22.04.21

Serologie hepatitis C: bij verdenking op hepatitis C wordt eerst getest op anti-HCV. Een positieve anti-HCV is altijd reden om verder onderzoek te doen of het hepatitis C-virus in het lichaam aanwezig is, door middel van HCV-RNA. Hepatitis C virus

Hepatitis C is een van de meest voorkomende vormen van chronische leverontsteking. Het hepatitis C-virus is in 1989 ontdekt.  Als het virus langer dan zes maanden in het lichaam is, spreekt men van chronische hepatitis. Wereldwijd komen 6 belangrijke genotypes voor; in Nederland vooral de genotypes 1, 2, 3 en 4.

Kenmerkend voor chronisch hepatitis C is dat het afweersysteem wel reageert op het virus door het maken van antistoffen, maar het in 80% van de gevallen ( bij volwassenen) niet lukt om het virus op te ruimen. De kans dat er daadwerkelijk een infectie met HCV is, is dus groot.

Serologie hepatitis C                           Serologie hepatitis C – zie ook de huisartsenkaart A C onder documenten

Bij een positieve HCV-RNA zal behandeling gestart moeten worden. Tegenwoordig zijn er medicijnen (Direct Acting Antivirals, DAAs) beschikbaar met een genezingspercentage > 95% en deze geneesmiddelen hebben weinig bijwerkingen. De duur van de behandeling is 8-12 weken, afhankelijk van de conditie van de lever.

Nieuwsberichten over hepatitis C die gepubliceerd zijn op deze website, zijn te vinden via deze link.


Aandoening

Onderwerp

Documenten

huisartsenkaart A C

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder