Prevalentie van Hepatitis D Bijgewerkt op 05.05.21

Prevalentie hepatitis D. Geschat wordt dat wereldwijd 12 miljoen mensen in contact is geweest met het hepatitis D-virus. De geschatte hepatitis D prevalentie onder HBsAg-positieve mensen is 4.5% (95% CI 3.6–5.7). [4]  In Nederland kwam een gecombineerde infectie met het hepatitis B- en hepatitis D-virus voornamelijk voor onder patiënten uit het mediterrane gebied en bij patiënten die door intraveneus drugs gebruik met hepatitis B zijn besmet. Maar door toenemende migratie zijn ook hepatitis B patiënten die afkomstig zijn uit landen met hoge prevalentie hepatitis D, een risicogroep.

Hepatitis D virus

Hepatitis D wordt veroorzaakt door het hepatitis D-virus. Het hepatitis D-virus is een incompleet RNA virus dat voor zijn vermenigvuldiging in de hepatocyt afhankelijk is van het hepatitis B-virus. Dit betekent dat alleen bij aanwezigheid van het hepatitis B-virus in het lichaam een hepatitis D infectie kan bestaan. Besmetting met het hepatitis D-virus vindt op dezelfde wijze plaats als besmetting met het hepatitis B-virus, dus via bloed-bloed contact, perinataal of seksueel contact.

Zowel een co-infectie (een gelijktijdige besmetting van beide virussen) als een superinfectie (besmetting met het hepatitis D-virus bij een hepatitis B drager) kan leiden tot een ernstige leverziekte (fulminante hepatitis, leverfalen). Bij het merendeel van patiënten met een superinfectie ontstaat een chronische hepatitis met snel optredende cirrose. Ook is er mogelijk een verhoogd risico op leverkanker (HCC). [1,2].

prevalentie hepatitis D

Prevalentie van antistoffen tegen hepatitis D-virus bij HBsAg dragers.
Bron: J of Hepatology. Volume 73, Issue 3, P523-532, September 01, 2020

Behandeling

Momenteel wordt Peginterferon-alfa gebruikt voor de behandeling van hepatitis D. De behandelresultaten zijn slecht, met een SVR (Sustained Virological Response) van slechts 18%.


Referenties

  1. Kew MC. Hepatitis viruses (other than hepatitis B and C viruses) as causes of hepatocellular carcinoma: an update. J Viral Hepat. 2013;20:149-57.doi:10.1111/jvh.12043Medline.
  2. Zoutendijk R, e.a. De terugkeer van het hepatitis delta-virus. Ned Tijdschr Geneeskd.2016;160:D70.
  3. WHO factsheet Hepatitis D.
  4. Stockdale AJ. The global prevalence of hepatitis D virus infection: Systematic review and meta-analysis. J of Hepatology. Volume 73, Issue 3, P523-532, September 01, 2020. DOI:https://doi.org/10.1016/j.jhep.2020.04.008

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder