Preventie Hepatitis A besmetting door voedselproducent Bijgewerkt op 12.05.21

Preventie Hepatitis A besmetting door voedselproducent. Wat is mogelijk en wat wordt toegepast.

Geen standaard analysemethode beschikbaar
Het hepatitis A-virus is beter bestand tegen verschillende processtappen en desinfecteermiddelen dan bacteriën. Daarom zijn product analyses op bacteriële indicatoren niet indicatief voor de aan- of afwezigheid van het hepatitis A-virus. Helaas is voor de detectie van hepatitis A-virus in voedsel nog geen gestandaardiseerde en gevalideerde (referentie)methode beschikbaar.

Naast deze technische beperkingen, is testen van voedsel ook lastig omdat de incubatietijd van hepatitis A lang is, zodat restanten vaak niet meer aanwezig zijn voor analyse.

Garanties en verificaties
Wasstappen met leidingwater geven een minimale reductie van de virus infectiviteit;

  • Toegevoegde zouten en zuren zullen (waarschijnlijk) weinig effect hebben op de virus infectiviteit;
  • Het handmatig bewerken (snijden, inpakken) geeft grotere kans op besmetting door een geïnfecteerde persoon dan machinale verwerking;
  • Afhankelijk van het besmettingsmoment zijn voor gepasteuriseerde producten één of twee (vooral verhittings-)processtappen geïdentificeerd, die tot enige virus inactivatie kunnen leiden;
  • Voor ongepasteuriseerde producten leiden de procedures niet of nauwelijks tot de reductie van het aantal infectieuze virussen.

De processtappen die bewezen effectief zijn voor complete inactivatie van voedseloverdraagbare virussen veranderen vaak de structuur en/of smaak van het product. De focus bij producenten en handelaren dient daarom te liggen op preventie en hygiëne.

Dankzij de goede hygiëne en de veilige drinkwatervoorziening komt hepatitis A (HAV) in landen met goede hygiënische voorzieningen erg weinig voor. Toch kunnen ondanks de maatregelen infecties en uitbraken plaatsvinden. Een groot deel van de bevolking is dan vatbaar voor een infectie met het hepatitis A-virus waarbij 80% klachten ontwikkelt.

Hepatitis A virus kan van persoon op persoon overgedragen worden, maar ook indirect via besmet water, voedsel of oppervlakten. Mogelijk besmet water met het hepatitis A virus moet gedurende een minuut gekookt worden om het virus te inactiveren. Zie het advies van CDC.


Aandoening

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder