Onderzoek hepatitis B Bijgewerkt op 21.04.21

Onderzoek hepatitis B. Als hepatitis B is vastgesteld moet onderzocht worden hoe ernstig de ontsteking is en in hoeverre beschadiging van de lever is opgetreden. Ook moet onderzocht worden hoeveel virusdeeltjes in het bloed aanwezig zijn.

Bij lichamelijk onderzoek hepatitis B wordt de grootte van de lever en de milt beoordeeld en wordt gekeken of er tekenen zijn van slecht functioneren van de lever, zoals geelzucht. Dit onderzoek wordt aangevuld met bloedonderzoek, echografie en fibroscan. De fibroscan meet de elasticiteit van de lever.

Als wordt aangetoond dat hepatitis B-virus in het bloed aanwezig is, maar dat er geen ontstekingsactiviteit in de lever is en er ook geen tekenen van cirrose van de lever is, zal worden besloten om af te wachten.

onderzoek hepatitis B cirrose
Onderzoek hepatitis B -cirrose

Er kan dan sprake zijn van dragerschap zonder activiteit of er kan sprake zijn van een rustige fase in het soms grillige ontstekingsbeloop. Om deze reden zal het bloed na enkele maanden opnieuw worden getest.  [1]

Soms is het nodig om een biopsie uit de lever te nemen om met behulp van microscopisch onderzoek meer zekerheid te krijgen over de aard en de ernst van de ontsteking.


Referenties

  1. HBV richtsnoer

Aandoening

Onderwerp

Documenten

HBV richtsnoer

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder