Richtlijn ‘Behandeling chronische hepatitis B’ Bijgewerkt op 22.04.21

Richtlijn ‘Behandeling chronische hepatitis B’ is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. De richtlijn is opgesteld om een praktische leidraad te bieden voor de diagnostiek, behandeling en follow-up van patiënten met chronische hepatitis B. Er worden aanbevelingen gedaan voor de evaluatie voorafgaand aan de behandeling, de duur van de behandeling en vervolg tijdens en na de behandeling. [1]

bloedonderzoek hepatitis B
hepatitis B serologie

 

Totstandkoming van het richtsnoer

Dit richtsnoer is tot stand gekomen op initiatief van leden van de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV), Nederlandse Vereniging voor Maag-Darm-Leverziekten (NVMDL), Nederlandse Vereniging voor Hepatologie (NVH) en Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuis Apothekers (NVZA).

 

Aanbevelingen

De aanbevelingen in dit richtsnoer zijn primair gebaseerd op de aanbevelingen van de European Association for the Study of the Liver (EASL), zoals weergegeven in de EASL richtlijn “Clinical practice guidelines on the management of hepatitis B virus infection”, gepubliceerd in 2017. Waar deze afwijken van de Nederlandse situatie is indien mogelijk de AASLD richtlijn  “Guideline for the treatment of chronic hepatitis B” gevolgd. Indien aanbevelingen in het huidige richtsnoer afwijken van de aanbevelingen uit de EASL richtlijn is dit expliciet vermeld en met redenen omkleed. Bij alle aanbevelingen was er sprake van consensus binnen de werkgroep, tenzij anders vermeld.


Referenties

  1. HBV richtsnoer.

Aandoening

Onderwerp

Type informatie

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder