Richtlijn Preventie iatrogene hepatitis B Bijgewerkt op 30.04.21

Hepatitis B besmettingen van medewerkers in de gezondheidszorg naar patiënten zijn in het verleden voorgekomen. De richtlijn Preventie iatrogene hepatitis B is opgesteld door de commissie preventie iatrogene hepatitis B, om transmissie van hepatitis B van de medewerker in de gezondheidszorg náár de patiënt, te voorkomen.

Elke risicovormer moet gevaccineerd zijn tegen hepatitis B, met controle van de respons. Bij non- en hypo-responders moet gecontroleerd worden of er sprake is van een infectie met het hepatitis B-virus. Als er sprake is van een hepatitis B infectie moet bepaald worden of de risicovormer wel of niet kan doorwerken. Een risicovormende non/hypo-responder zonder hepatitis B infectie kan doorwerken, mits hij/zij regelmatig gecontroleerd wordt op afwezigheid van een infectie met het hepatitis B-virus.

Een risicovormer is iemand die risicohandelingen uitvoert. Dit zijn handelingen waarbij de kans op bloed-bloedcontact tussen gezondheidszorgwerker en patiënt groot is. Het betreft vooral handelingen waarbij de (gehandschoende) handen binnen lichaamsholten of wonden in contact kunnen komen met scherpe instrumenten, naalden of scherpe weefseldelen (bijvoorbeeld botpunten of gebitselementen), terwijl de handen of vingertoppen soms niet zichtbaar zijn.

Risicovormers zijn onder andere: tandartsen, mondhygiënisten, orthodontisten, orthodontie-assistenten, en sommige tandartsassistenten; verloskundigen; bepaalde medische specialisten, bepaalde verpleegkundigen, bepaalde paramedische medewerkers.

Beleid en behandeling hepatitis B
Hepatitis B-virus

Referenties

Richtlijn Hepatitis B en C en hiv: preventie van iatrogene transmissie

Aandoening

Onderwerp

Type informatie

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder