Richtsnoer Behandeling Hepatitis C Bijgewerkt op 23.04.21

‘Richtsnoer behandeling hepatitis C ‘ is opgesteld om een praktische leidraad te bieden bij de diagnostiek en behandeling van patiënten met (chronische) hepatitis C (HCV) infectie. De doelstelling is om de uniformiteit, en daarmee ook de kwaliteit van de behandeling in Nederland te bevorderen. In het document staan aanbevelingen voor de behandeling van acute en chronische HCV infectie bij volwassen patiënten.

 

Aanbevelingen

In het richtsnoer staan aanbevelingen voor de behandeling van acute en chronische hepatitis C infectie. Niet alleen bij volwassen patiënten met een HCV mono-infectie maar ook voor de behandeling van patiënten met een HIV/HCV co-infectie. Met aandacht voor patiënten met nierinsufficiëntie, falen van eerdere antivirale therapie, gedecompenseerde levercirrose en in de transplantatie setting.

In Nederland worden de meeste acute HCV infecties gevonden bij mannen die seks hebben met mannen met een HIV co-infectie op basis van regelmatige ALAT-controle. De kans op spontane klaring van acute HCV bij een HIV co-infectie is slechts 10-15%. Het advies is om 4 weken na de diagnose opnieuw een HCV-RNA te bepalen en indien er een >2Log10 daling van HCV-RNA spontane klaring verder af te wachten.

richtsnoer Behandeling hepatitis C

Totstandkoming van het richtsnoer

Het richtsnoer is ontwikkeld namens de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV), Nederlandse Vereniging voor HIV behandelaren (NVHB), Nederlandse Vereniging voor Maag-Darm-Leverziekten (NVMDL), de Nederlandse Vereniging voor Hepatologie (NVH) en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuis Apothekers (NVZA).

Het richtsnoer is te vinden op www.hcvrichtsnoer.nl:

 

Nieuwsberichten over hepatitis C die gepubliceerd zijn op deze website, zijn te vinden via deze link.


Aandoening

Onderwerp

Type informatie

Documenten

serologie kaart

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder