Risico hepatitis A voor reizigers Bijgewerkt op 13.05.21

Wanneer is er een risico hepatitis A voor reizigers? Hepatitis A kan men overal oplopen, maar met name reizigers die naar ‘verre landen’ reizen lopen risico. Overal waar de hygiëne en sanitaire voorzieningen te wensen overlaten bestaat een risico op hepatitis A infectie.

Volwassenen lopen de besmetting meestal op via kinderen of tijdens een reis naar landen waar hepatitis A veel voorkomt, zoals landen in het Middellandse Zeegebied, Oost Europa en andere landen met minder goede sanitaire voorzieningen en minder goede hygiënische omstandigheden. De kans op besmetting is in deze landen veel groter dan in Nederland.

Bron: http://wwwnc.cdc.gov/travel/pdf/yellowbook-2012-map-03-03-estimated-prevalence-hepatitis-a.pdf

In deze landen wordt afgeraden om rauwe groenten, ongeschild fruit, salades en schelpdieren te nuttigen. Dit kan een bron van besmetting zijn omdat de kans groot is dat zij gewassen zijn in water dat besmet is met hepatitis A-virus.

Riolen die uitkomen in zwemwater vormen niet alleen voor zwemmers een directe infectiebron, maar ook indirect voor schaal- en schelpdieren, bijvoorbeeld garnalen, oesters en mosselen, omdat deze zich voeden met organisch materiaal. Als dit besmette (zee)voedsel wordt gegeten kan men hepatitis A krijgen.

Ook wordt afgeraden om ongekookt water te drinken en ijsblokjes te nemen.

Hepatitis A is te voorkomen door vaccinatie. Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering staat per land aangegeven of hepatitis A vaccinatie wordt aangeraden. Het is verstandig om zich te laten vaccineren als men op reis gaat naar gebieden waar hepatitis A veel voorkomt, omdat besmetting veelal ongemerkt kan gebeuren.

 

Ziekteverschijnselen Hepatitis A

Kinderen hebben vaak geen ziekteverschijnselen. Bij volwassenen veroorzaakt HAV in meer dan 70% van de gevallen ziekteverschijnselen die vaak enkele maanden kunnen aanhouden.

Ongeveer 30 dagen na de besmetting kunnen ziekteverschijnselen optreden, zoals geelzucht (icterus), vermoeidheid en algehele malaise, pijn in de bovenbuik, donkere urine en lichtgekleurde feces. De klachten houden enkele weken aan, de vermoeidheid kan lang duren. Deze ziekteverschijnselen kunnen bij volwassenen zeer ernstig zijn, vooral als er al een andere vorm van hepatitis bestaat.

 

Risico hepatitis A voor reizigers


Referenties

  1.  Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering

Aandoening

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder