Symptomen hepatitis B Bijgewerkt op 16.04.21

Wat zijn de symptomen hepatitis B infectie ? Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. Een acute hepatitis B verloopt bij kinderen meestal zonder klachten. Ook als er geen symptomen zijn kan het hepatitis B virus flinke schade aan de lever veroorzaken. Bij volwassenen met hepatitis B treden in ca 40% ziekteverschijnselen op, zoals moeheid, slechte eetlust, griepachtige verschijnselen, buikklachten, koorts, icterus (geelzucht) en gewrichtsklachten. Het gaat vaak om algemene en vage klachten die niet kenmerkend zijn voor hepatitis B. Alleen met een bloedtest (test op HBsAg) kan vastgesteld worden of iemand hepatitis B heeft.

Bij een deel van de mensen die besmet zijn geraakt, blijft het hepatitis B- virus aanwezig. Als HBsAg langer dan zes maanden aantoonbaar is in het bloed, spreekt men van chronische hepatitis B.

Het merendeel van de mensen met chronische hepatitis B heeft geen klachten;

1/3 van de mensen met chronische hepatitis B krijgt complicaties, zoals levercirrose en leverkanker;

Complicaties ontstaan 20-50 jaar na de besmetting.

levercirrose
Levercirrose

Gezien deze complicaties is het belangrijk om mensen met hepatitis B op te sporen voordat de lever ernstig is beschadigd. Dit is het advies van de GezondheidsraadEASL en de WHO.


Aandoening

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder