TAILOR studie Bijgewerkt op 25.02.22

TAILOR studie ‘Tacrolimus versus mycophenolate for AutoImmune hepatitis patients with incompLete response On first line therapy: a Randomized trial’  

De TAILOR studie is een onderzoek waarin de effectiviteit en veiligheid van tacrolimus (Envarsus) en mycofenolaatmofetil (Cellcept) als tweedelijns behandeling voor autoimmuun hepatitis vergeleken worden wanneer de standaard behandeling (azathioprine, thiosix, mercaptopurine in combinatie met corticosteroïden) onvoldoende effect geeft.

Deze studie wordt deels gefinancierd door het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (project 10140022010001).

Hoofonderzoeker: Prof. B. van Hoek, LUMC

Voor informatie over de studie kunt u contact opnemen met:
Drs. A.E.C. Stoelinga, coördinerend onderzoeker, LUMC:

E-mail: TAILOR@lumc.nl / a.e.c.stoelinga@lumc.nl
Tel: 06-30291171

Informatie over deze studie is te vinden op www.clinicaltrials.gov onder het nummer NCT05221411

 

Een auto-immuunziekte ontstaat doordat het afweersysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet en deze aanvalt. Iedereen heeft een afweersysteem dat zijn lichaam beschermt tegen invloeden van buitenaf. Het afweersysteem maakt antistoffen aan tegen vreemde indringers in het lichaam. Met deze antistoffen kunnen bacteriën en virussen onschadelijk gemaakt worden. Bij een auto-immuunziekte is het afweersysteem eigenlijk overactief. Het afweersysteem maakt dan niet alleen antistoffen aan tegen vreemde indringers, maar ook tegen bepaalde gezonde cellen van het eigen lichaam.

Auto-immuunhepatitis (AIH) is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt tegen de eigen levercellen en zo de eigen lever aanvalt. Hierdoor raken de levercellen beschadigd en ontstaat een ontsteking van de lever.


Aandoening

Type informatie

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder