Varices Bijgewerkt op 20.04.21

Varices (spataderen) bij de maag en slokdarm ontstaan als de druk in de poortader verhoogd is. Deze verhoogde druk wordt ook wel portale hypertensie genoemd. De poortader is het bloedvat dat de lever met de bloedvaten van de darmen, milt, alvleesklier en galblaas verbindt.

Symptomen

Als deze varices gaan bloeden zal de patiënt helder bloed braken en de ontlasting zal zeer donker van kleur worden. Na een bloeding krijgt 17% binnen zes weken een tweede bloeding, binnen twee jaar krijgt 70% een tweede bloeding.oesofagus varices

Onderzoek

Varices van de slokdarm kunnen vastgesteld worden door middel van een kijkonderzoek van de slokdarm (en maag). Dit wordt ook wel een gastroscopie genoemd. Met behulp van een flexibele slang (endoscoop) kan de arts via de mond in de slokdarm kijken.

Behandeling

De behandeling van varices in  slokdarm en/of maag kan bestaan uit het inspuiten van een vloeistof in het bloedvat waardoor dit dichtgaat (sclerotherapie). Ook is het mogelijk om een bloedvat dicht te krijgen door er een rubber bandje omheen te leggen (rubberbandligatie).

Oorzaak

De meest voorkomende oorzaak van portale hypertensie is levercirrose. Bij levercirrose wordt weefsel van de lever vervangen door bindweefsel of littekenweefsel. Hierdoor sterven de levercellen af en het bloed kan niet meer goed door de kleine bloedvaten in de lever stromen. De druk in de poortader neemt daardoor toe. Levercirrose kan een complicatie zijn van Hepatitis B, Hepatitis C, NASH, of PSC.

 


Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder