WHO richtlijn Preventie, zorg en behandeling hepatitis B Bijgewerkt op 18.05.21
De WHO richtlijn preventie, zorg en behandeling hepatitis B: ‘Guidelines for the prevention, care and treatment of persons with chronic hepatitis B infection’ is in maart 2015 gepubliceerd. Dr.Stefan Wiktor, programmaleider van het WHO Global Hepatitis Programme, geeft aan dat “de aanbevelingen in deze nieuwe richtlijnen gebaseerd zijn op goedkope testen zodat de behandelaar de juiste beslissing kan nemen”.
Aanbevelingen
De “WHO guidelines for the prevention, care and treatment of persons living with chronic hepatitis B infection” beslaat het gehele spectrum vanaf het bepalen wie behandeling nodig heeft, welke medicijnen gegeven moeten worden tot en met het langdurig volgen van de patiënt.
De belangrijkste aanbevelingen zijn:
- Gebruik eenvoudige, niet invasieve testen om de ernst van de leverafwijking vast te stellen, nodig om te bepalen of behandeling noodzakelijk is;
- Mensen met cirrose komen als eerste voor behandeling in aanmerking;
- Gebruik de veilige en zeer effectieve geneesmiddelen tenofovir of entacavir voor de behandeling van chronische hepatitis B;
- Voer regelmatig monitoring uit door gebruik te maken van eenvoudige testen. Hierdoor kan men in een vroeg stadium leverkanker opsporen, men kan het effect van de behandeling meten en men kan vaststellen of de behandeling beëindigd kan worden.
In de aanbevelingen is aandacht voor speciale categorieën zoals mensen met HIV/co-infectie hepatitis B, kinderen, adolescenten en zwangere vrouwen.
Hepatitis B
Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus (HBV). De incubatietijd, dit is de tijd tussen besmetting en het optreden van klachten, is 1-6 maanden. In de meeste gevallen treden klachten pas vele jaren na de besmetting op, als de lever ernstig is aangedaan. Als het virus langer dan zes maanden aanwezig is, spreekt men van chronische hepatitis. Iemand is besmettelijk zolang hij/zij drager is van het virus.
